"(Propunerea, n.r.) urmeaza la dezbateri alta data. Nu stim cand se va pune aceasta chestiune pe ordinea de zi. Saptamana viitoare este 1 Decembrie, apoi urmeaza bugetul ... Vom vedea cand se va discuta aceasta problema", a declarat pentru Mediafax deputatul PSD Viorel Stefan, membru in Comisia buget, finante si banci din Camera Deputatilor.

Proiectul de crestere a pragului de detinere figura pe ordinea de zi a sedintelor de plen ale Camerei Deputatilor, insa luni nu au fost dezbateri, iar marti au fost doar voturi finale pe alte initiative. In jurul orei 14.20, indicele BET-FI scadea cu 3,6 procente.

Initial, proiectul viza eliminarea pragului de detinere, insa in cadrul comisiilor de specialitate din Senat initiativa a fost modificata prin cresterea limitei de la 1% la 5% din actiuni. Motivul a fost ca un prag de 5% este necesar pentru a evita preluarea ostila a SIF-urilor si chiar desfiintarea lor.

Proiectul a fost aprobat in forma modificata de Senat in noiembrie 2009 si transmis spre avizare la Camera Deputatilor, institutia decizionala in acest caz.

Timp de doi ani initiativa nu a mai fost discutata de deputati, iar la inceputul lunii noiembrie a acestui an a primit aviz favorabil in Comisia de buget, finante si banci, iar apoi a fost introdusa pe ordinea de zi a sedintelor de plen de luni si marti.

Citeste si:

Legislatia pietei de capital prevede in prezent ca un investitor sau un grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare. In cazul depasirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate sa vanda detinerile care depasesc 1% in termen de trei luni.

Totusi, aceste prevederi nu au fost respectate de unii investitori, care au ajuns sa detina concertat pachete importante de actiuni la SIF-uri, iar aceasta a dus la diverse procese intre conducerile societatilor de investitii si investitorii respectivi.

Introducerea unui prag de detinere la SIF-uri a fost aprobata in 1997 chiar de actionarii societatilor de investitii financiare, cand a fost fixata o limita de 0,1% din capitalul social. Pragul privind participatia maxima a fost majorat in 2006 la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere.