Actiunile BRD (BRD) au urcat cu 3,7% chiar pe finalul sedintei, ducand piata pe o crestere nesemnificativa, de 0,07%, dupa noua sesiuni consecutive de scadere in care indicele general BET-C a coborat cu 7%.
Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu aproape 17% mai jos.
Cotatiile actiunilor SIF-urilor au inregistrat scaderi de pana la 12,5%, dupa ce saptamana trecuta au crescut cu pana la 17,4%. Corectiile din aceasta saptamana au fost influentate in principal de amanarea dezbaterilor din plenul Camerei Deputatilor asupra proiectului legislativ pentru cresterea pragului de detinere de la 1% la 5% din actiuni.

In prima ora a sedintei de vineri piata a urcat cu pana la 2%, recuperand o parte din scaderile din precedentele opt sesiuni, insa ulterior cotatiile celor mai multe actiuni au inceput sa scada. Volumele de tranzactionare au continuat, insa, sa fie foarte reduse in cazul celor mai multe titluri.

"Cu tot ce se intampla pe plan extern, cu reduceri de ratinguri, trendul se prefigureaza urat. In plus, acum pe plan intern au mai aparut si tot felul de voci despre creditarea bancilor austriece in Romania. Toate aceste lucruri ii determina pe investitori sa astepte si sa fie foarte prudenti la tranzactionare si astfel asistam la reducerea rulajelor. Cred ca cei care mai cumpara acum o fac pentru termen lung, acumuleaza la companii care au dat si cel mai probabil vor continua sa acorde dividende, care activeaza in sectoare care sunt considerate defensive, precum utilitati, alimentatie, pharma", a declarat pentru MEDIAFAX directorul Departamentului Clienti al SSIF Broker, Adrian Ceuca.

Titlurile BRD au urcat cu 3,69%, sustinute de unele ordine de cumparare plasate in piata chiar la inchiderea sedintei, insa care au vizat volume reduse. Operatiunile cu actiuni BRD au cumulat 355.000 de lei. Ultimul transfer a fost efectuat la 10,68 lei.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere nesemnificativa, cu 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,49% sub inchiderea de joi.

Actiunile celor cinci SIF-uri au dus indicele BET-FI cu 0,3% sub nivelul de la finalul sedintei precedente. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea, care, insa, sunt suspendate vineri de la tranzactionare, pentru AGA.

"Povestea cu pragul la SIF-uri poate ca ar mai avea unele efecte pe piata, insa deja dupa amanarea dezbaterilor in aceasta saptamana nu prea se mai agita nici speculatorii. Problema cresterii pragului de detinere a fost de prea multe ori pusa pe tapet si acum majoritatea investitorilor asteapta sa vada ce se va intampla. Poate doar daca se va aproba in plen vom mai vedea unele miscari in preturi", a afirmat Ceuca.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,13%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Rulajul pietei actiunilor, de doar 9,1 milioane lei (2 milioane euro), a fost de peste doua ori mai redus decat valoarea cumulata a transferurilor din sedinta precedenta, de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro).

O lichiditate mai redusa decat cea de vineri a fost inregistrata la 20 mai, cand operatiunile au cumulat aproape 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro).

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au clasat pe prima pozitie in topul lichiditatii, cu transferuri de 2 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,54 lei, pret in scadere cu 0,94%.

Pe piata produselor structurate, investitorii au realizat operatiuni de aproape 3 milioane lei (685.000 de euro), astfel ca lichiditatea totala a BVB a fost de 12,1 milioane lei (2,7 milioane euro). Rulajul este de peste doua ori sub valoarea din sedinta anterioara, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro).

Piata Rasdaq a inregistrat o lichiditate de 2,5 milioane lei, suma cu mult peste rulajul de joi, de doar 170.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurata in principal de un deal cu 42,92% din actiunile firmei Utalim Slatina (UTOL), de 1,9 milioane lei. Operatiunea a fost realizata la 7,94 lei, pret cu 0,75% sub sedinta precedenta.

Actiunile Avicola Brasov (AVLE) au urcat accelerat, de la 0,92 lei la 2,9 lei, dupa anuntul de joi cu privire la lansarea unei oferte de preluare a firmei de catre omul de afaceri Ioan Popa. Acesta detine in prezent aproape 75% din titlurile Avicola si propune celorlalti actionari un pret de 2,97 lei/titlu, pentru a le cumpara actiunile.

Investitorii au realizat vineri tranzactii de 474.000 de lei cu titlurile Avicola Brasov.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,3%, sustinute de deschiderea pe verde a pietelor din SUA. Anterior, bursele mature din Europa au fost pe scadere de cel mult 0,8%. Recuperarea vine insa dupa opt sedinte consecutive de scadere.
Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est coborau cu pana la 3,6%.

Cea mai severa corectie era consemnata de piata din Budapesta, si era determinata de reducerea ratingului obligatiunilor guvernamentale ale Ungariei cu o treapta, la "Ba1", in categoria "junk".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri