Facebook ia in calcul derularea unei oferte publice initiale anul viitor, pentru a atrage 10 miliarde de dolari, valoarea de piata a retelei de socializare fiind estimata la 100 miliarde de dolari, a declarat o sursa apropiata discutiilor, citata de Bloomberg.
Compania ar putea depune documentatia necesara pentru oferta inainte de sfarsitul acestui an, insa termenele exacte ale operatiuni nu au fost stabilite, noteaza Mediafax.

Facebook a anuntat la inceputul acestui an ca a atras o investitie de 1,5 miliarde de dolari de la Goldman Sachs si alti investitori, compania fiind evaluata atunci, conform preturilor platite de acestia, la aproximativ 50 de miliarde de dolari.

Compania vrea sa profite de cererea ridicata a pietei pentru actiuni in sectorul socializarii online.

"Evident este o evaluare foarte ridicata. Si-au dat seama ca au o oportunitate si vor sa profite de ea cat mai curand", comenteaza un analist american.

Daca ar atrage 10 miliarde de dolari, oferta publica initiala a Facebook ar deveni cea mai mare din sectorul IT. Recordul actual este listarea din 1999 al producatorului german de chip-uri de memorie Infineon Technologies, care a atras 5,23 miliarde de dolari.

Google a atras 1,67 miliarde de dolari la listare, in 2004, fiind evaluata atunci la peste 23 miliarde de dolari. In prezent, capitalizarea Google este de 190,4 miliarde de dolari.

Facebook anticipa in ianuarie ca autoritatile americane vor solicita raportari financiare publice detaliate pana pe 30 aprilie 2012, daca nu ar avea loc o listare pana la acea data. Legislatia americana impune si companiilor nelistate sa raporteze public rezultatele financiare daca numarul actionarilor depaseste un anumit nivel.

Compania a amanat oferta publica pana in 2012, pentru a atrage cat mai multi utilizatori si pentru a-si creste cat mai mult vanzarile de publicitate, au declarat anul trecut surse apropiate situatiei.

Facebook are peste 800 de milioane de utilizatori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri