Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,96%, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care investitorii care vizeaza actiunile SIF-urilor nu au mai avut rabdare sa astepte dezbaterile pe proiectul de crestere a pragului de detinere si au dus preturile pe scadere de pana la 3,3%, informeaza Mediafax.
Piata locala a fost pe plus inca din primele minute, continuand sa urmeze linia ascendenta a burselor externe, insa cresterile au fost lente in majoritatea cazurilor.

Investitorii care vizeaza actiunile SIF-urilor au fost din nou influentati de prezenta pe ordinea de zi a sedintei de plen din Camera Deputatilor a proiectului de crestere a pragului de detinere de la 1% la 5% din titluri. Initiativa legislativa a fost inscrisa pe ordinea de zi in sedintele de plen din ultimele doua saptamani, insa deputatii au amanat dezbaterile de fiecare data.

Daca pana aproape de ora 14:45 actiunile SIF-urilor au fost pe crestere usoara, dupa acest moment au trecut pe rosu, intrucat unii dintre investitori nu au mai avut incredere ca initiativa legislativa va fi discutata luni. Pentru scurt timp aceste titluri au recuperat o parte din pierderi, insa dupa ora 16:15 scaderile s-au accelerat in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3).

La inchiderea sedintei, actiunile SIF-urilor consemnau scaderi cuprinse intre 0,83% si 3,33%.
Sedinta de plen din Camera Deputatilor era programata sa inceapa la ora 15:00 si a inceput la 15:30, iar pana la finalul sesiunii bursiere deputatii nu au dezbatut proiectul legislativ referitor la pragul de detinere.

"Astazi piata a fost dominata de ceeea ce se va intampla la SIF-uri, daca se va intampla. Investitorii isi mai indreapta, sporadic, atentia catre unele companii. Cred ca majoritatea asteapta o clarificare a situtatiei externe care ar putea aduce claritate in ceea ce priveste viitorul pietei locale", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Titlurile au dus indicele BET-FI cu 1,25% sub nivelul de la sfarsitul sedintei precedente. Indicele include si actiunile Fondului Proprietatea, titluri care au avansat cu 0,28%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 1,36%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,65% peste nivelul de vineri.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,57%. Indicele Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 49 milioane lei (11,2 milioane euro), suma de peste trei ori peste rulajul sedintei precedente, de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 29,5 milioane lei, si au asigurat 60% din rulajul pietei. Cea mai mare parte a rulajului a provenit din sapte deal-uri cu 0,42% din actiunile FP, in valoare cumulata de 25 milioane lei.

Ultimul deal a fost realizat la pretul de 0,427 lei, cu 0,28% peste ultima cotatie de vineri. La acest pret au incheiat actiunile sedinta si pe piata principala.

"Se vede foarte clar ca investitorii institutionali au luat o pauza, iar revenirea lor depinde de ce se va decide in cadrul summit-ului UE de vineri de la Bruxelles. Tarile din Europa Centrala si de Est sufera din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, iar din acest motiv motorul bursei, fondurile de investitii, sunt precaute", a afirmat Murgoci.

Doua tranzactii negociate au fost realizate si cu titluri SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2), de 3,6 milioane lei si, respectiv, de 3,5 milioane lei. Actiunile SIF Oltenia au fost cedate la 1,041 lei, pret cu 0,76% sub vineri, iar titlurile SIF Moldova au fost transferate la 0,95 lei, in scadere cu 1,04%.

Pe piata principala, actiunile SIF Oltenia au scazut cu 1,05%, iar titlurile SIF Moldova au coborat cu 0,94%.

"In aceasta ultima luna a anului vom asista la o evolutie in «dinti de fierastrau», cu cresteri urmate de scaderi. Cel mai probabil, aceste miscari vor veni pe volume destul de mari de tranzactionare in anumite sedinte. Nu stiu cat se mai poate recupera din pierderile inregistrate de bursa in acest an, dar in nici un caz nu trebuie sa ne asteptam sa «ingrasam porcul» pe final de an. Unii analisti se asteapta la un rally de Craciun, insa eu cred ca poate doar afara vom vedea o astfel de miscare, pentru ca la noi nu prea vad care ar fi motivele pentru o astfel de evolutie", a conchis brokerul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,3%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu cel mult 2,2%.

Bursele sunt pe crestere datorita sperantelor investitorilor ca liderii europeni vor conveni in urmatoarele zile un program decisiv anticriza, in contextul intalnirii dintre presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri