Raiffeisen Capital & Investment (RCI) isi reduce pretul tinta pentru actiunile Fondului Proprietatea (FP) la 0,76 RON pe actiune si mentine recomandarea “cumpara”, se arata intr-un raport de analiza recent.
„Pe parcursul anului de cand Franklin Templeton a preluat administrarea fondului, FP a suferit un proces de transformare si deja investitorii privesc cu alti ochi fondul. Cu siguranta ca procesul de maximizare a valorii activelor este unul de durata, dar tintele par ca pot fi atinse. Cum era de asteptat, FP s-a transformat intr-un investitor activ, pregatit sa-si apere drepturile de actionar minoritar, si a inregistrat cateva victorii importante in luptele duse pentru a imbunatati standardele de guvernanta corporativa ale companiilor din portofoliul sau”, se arata in comunicatul Raiffeisen.

Cea mai notabila victorie este blocarea procesului de infiintare a celor doi giganti energetici. RCI remarca faptul ca o mana de ajutor a fost data si de Fondul Monetar International, care a devenit aliat de baza.

„Cooperarea cu FMI-ul se poate simti si din faptul ca statul roman pare sa fi accelerat procedurile de listare a companiilor de stat (si care se afla in portofoliul FP)”, se mai arata in raport.

Procedurile privind listarea Romgaz au inceput de curand, iar Guvernul a publicat un proiect de ordonanta pentru listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

In plus, procesul de despagubire (folosind actiunile FP) care a pus presiune pe pretul actiunii in ultimele luni, se apropie de sfarsit, avand in vedere ca participatia Ministerului de Finante a scazut sub 3%.

„Nu trebuie pierdut din vedere ca FP este actiunea de pe BVB unde interesul managementului este cel mai bine aliniat cu cel al actionarilor deoarece comisionul Franklin Templeton se plateste pe baza capitalizarii bursiere si nu pe baza VAN”, explica analistii RCI.

Pentru a calcula VAN-ul FP, analistii Raiffeisen utilizeaza metoda sumei partilor (SOTP), marcand la piata actiunile listate si evaluand separat cea mai mare parte a actiunilor nelistate. Pentru acestea din urma se folosesc diferite metode, de la actualizarea fluxurilor de numerar pana la metoda comparatiei.

„Astfel, obtinem o valoare de 11,6 mld. lei pentru portofoliul FP ceea ce corespunde unui VAN de 12,5 mld. lei. Avand in vedere numarul ajustat de actiuni, VAN-ul pe actiune este de 0,95 lei. Aplicam doua tipuri de discounturi pentru a obtine valoarea justa, 15% pentru actiunile listate si activele asimilate disponibilitatilor si 25% pentru actiunile nelistate. In consecinta, ajungem la o valoare justa de 10,0 mld. lei si un pret tinta pe actiune de 0,76 lei. Acest pret tinta este o valoare curenta si nu este un pret peste un an de zile, asa cum am utilizat in raportul anterior”, se mai arata in raport.

Acest fapt explica o mare parte din scaderea pretului tinta alaturi de o valoare mai redusa a portofoliului de actiuni. Aceasta din urma este determinata mai ales de prabusirea cotatiilor bursiere si intr-o masura mai mica, valorii usor mai reduse atasate actiunilor nelistate.

„Cum discountul dintre pretul din piata si VAN-ul pe actiune este de circa 56%, cu mult peste cel de 20% considerat adecvat de catre noi, ne mentinem recomandarea cumpara pentru actiunile FP”, conchid analistii RCI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri