Producatorul de benzi de cauciuc Artego Targu-Jiu (ARTE) a fost transferat miercuri de pe Rasdaq, pe BVB. Viorel David, presedintele si directorul societatii, spune ca pentru moment compania nu este interesata de atragerea unor noi investitori, dupa ce in piata secundara a refuzat oferte ale unor anumiti oameni de afaceri.
“Nu suntem in cautarea unor noi investitori. Pentru moment ne descurcam. Cand eram pe Rasdaq a venit si domnul Catalin Chelu sa ma intrebe cum ar putea sa intre in asociatia angajatilor si daca nu vrem cumva sa ne ajute cu o finantare, cu niste bani pentru dezvoltare. I-am spus ca nu, este imposibil acest lucru. Cand s-a facut privatizarea, de Artego s-au interesat si britanicii de la Fenner Dunlop, dar nu s-a concretizat nimic”, a declarat Viorel David, la deschiderea oficiala a sedintei bursiere de miercuri.

Artego este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine 70% din actiunile societatii. Presedintele firmei din Targu-Jiu are un pachet de 4%.

Promovarea actiunilor Artego pe BVB a fost intermediata de brokerii de la Intercapital Invest, care in acest an au mai adus si titlurile Electromagnetica Bucuresti (ELMA) pe Bursa.

La jumatatea sedintei de miercuri, actiunile ARTE erau in crestere cu 7,5%, insa pe fondul a doar doua tranzactii, cu o valoare totala de 425 lei. Avand in vedere aceasta cotatie, compania are o valoare de piata de 21,3 milioane lei (4,9 milioane euro). De la inceputul anului, actiunile Artego au scazut cu 25%.

Artego a facut un profit de 1,1 milioane lei in primele noua luni din acest an, comparativ cu un rezultat net de 4,2 milioane lei in aceeasi perioada din 2010. Compania estimeaza ca isi va creste exporturile cu 25% in acest an, pana la 25 mil. euro. Principalele piete in care exporta sunt Italia, Finlanda, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.

Lupta se da in privinta preturilor. Cine se poate apropia sau chiar atinge preturile Chinei iese castigator. Rapiditate si preturi reduse, de asta este nevoie pentru a reusi in aceasta piata”, spune Viorel David.

Artego este principalul producator de benzi de cauciuc din Romania. Pe plan intern, majoritatea comenzilor primite sunt din partea combinatului Arcellor Mittal dar si din partea minelor de carbune din Valea Jiului.

Viorel David se afla de peste 25 de ani la conducerea companiei.

“Am fost facut dictator si comunist pentru ca am condus aceasta firma dupa un set clar de reguli. Nu ma supar, rezultatele mele se vad in cadrul Artego, care a rezistat in piata spre deosebire de multe societati ce au dat faliment dupa perioada comunismului”, spune David.

Artego sponsorizeaza cu aproximativ 1,1 milioane lei clubul de fotbal Pandurii Tg. Jiu si cu 300.000 lei echipele locale de handbal. De asemenea, prin intermediul fundatiei firmei, Artego ofera peste 80 de burse copiilor propriilor angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri