Ministerul Finantelor Publice (MFP) a transferat in noiembrie 1,74% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) pentru despagubiri, astfel ca participatia statului a scazut la 4,19%, iar cel mai mare actionar, compania de investitii Manchester Securities Corp, a continuat sa cumpere, informeaza Mediafax.
La finele lunii octombrie, statul detinea 5,93% din capitalul social subscris al Fondului Proprietatea. Intrucat un pachet de peste 2,6% din actiuni este blocat la Depozitarul Central, la sfarsitul lunii noiembrie, statul mai putea acorda doar 1,53% din titlurile FP pentru despagubiri.

Actiunile blocate la Depozitar au fost indispobilizate la solicitarea Franklin Templeton, administratorul Fondului, deoarece statul a subscris actiunile respective insa nu a adus in schimb aport prin titluri la alte companii.

Cel mai mare actionar al FP, compania Manchester Securities, inregistrata in New York, a continuat sa fie cel mai important cumparator de actiuni FP la bursa, in luna noiembrie. Compania a achizitionat 1,61% din titluri, majorandu-si participatia de la 7,93%, la 9,54%, potrivit unui raport transmis, miercuri, de Fond Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Compania este o subsidiara a fondului de investitii Elliott Associates, fondat si condus miliardarul american Paul Singer. Fondul are in administrare active de peste 17 miliarde dolari.

Actionarii persoane fizice din Romania au continuat sa fie cei mai activi vanzatori in noiembrie. Statul acorda despagubirile direct persoanelor fizice, care apoi le pot vinde pe bursa.

Astfel, desi statul a cedat 1,74% din actiunile FP, participatiile actionarilor persoane fizice din Romania a crescut nesemnificativ, de la 35,7% la 35,74% din titlurile Fondului Proprietatea.

Investitorii institutionali romani au preluat o parte din actiunile vandute si au ajuns sa detina cumulat 11,03% din FP, fata de 10,81% la finalul lunii octombrie.

O parte dintre actionarii persoane fizice straine au vandut in noiembrie 0,35% din actiunile Fondului Proprietatea, diminuandu-si participatiile de la 9,61% la 9,26%.

Georgia Palade van Dusen, mostenitoarea industria¬sului interbelic Nicolae Malaxa, si-a mentinut detinerea, la 6,57%.

La 15 iunie, compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management a anuntat ca detine in numele clientilor sai indirect 5,85% din actiunile FP, pachetul fiind format atat din actiuni, cat si din produse structurate emise de UniCredit Bank. Ulterior, compania nu a mai anuntat modificari ale pachetului detinut.

Fondul avea 10.809 de actionari la finalul lunii noiembrie, fata de 10.650 in octombrie.

Pretul actiunilor Fondului a crescut in sedinta bursiera de miercuri cu 0,47%, la 0,424 lei. Calculata la aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 5,842 miliarde lei (1,343 miliarde euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri