Bursa a stagnat joi, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au adoptat pozitii de asteptare, iar lichiditatea a fost salvata de tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), BRD (BRD), Concefa (COFI) si OMV Petrom (SNP).

In prima parte a sedintei piata a fost pe crestere usoara, urmand linia burselor vest-europene. Totusi, dupa primele ore pietele mature au inceput sa revina spre nivelurile de la finalul sedintei precedente si unele au trecut chiar pe rosu. In aceste conditii, putinii investitori prezenti la tranzactionare la BVB au plasat ordine la preturi in scadere usoara, ducand piata in teritoriu negativ.

Cu aproape o ora inainte de finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene s-au intors pe crestere, dupa ce Banca Centrala Europeana a decis sa reduca dobanda de politica monetara la 1%, nivelul minim record la care s-a aflat si in perioada mai 2009 - aprilie 2011, in timpul crizei financiare. Masura a fost luata de BCE pentru a contracara amenintarea unei noi recesiuni si a deflatiei in zona euro.
Revenirea burselor a fost insa de scurta durata, acestea intorcandu-se apoi pe scadere de peste 1%, si nu a avut efecte vizibile pe piata de la Bucuresti.

"In mare masura nu se mai asteapta lucruri importante odata cu sfarsitul anului. Singurul motiv care ar putea aduce o oarecare volatilitate pe piete ar fi summitul liderilor europeni. In ceea ce priveste evolutia preturilor, nu anticipez nimic spectaculos pentru saptamanile care au mai ramas din acest an si, se pare ca, preturile sfarsitului de an vor fi sub cele de la inceputul anului", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities, citat de Mediafax.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,28%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,62% peste inchiderea de miercuri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat, totodata, cu 1,06%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in stagnare. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 28,3 milioane lei (6,5 milioane euro), suma cu 11% peste rulajul de miercuri, de 25,4 milioane lei (5,8 milioane euro). Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 63% de deal-uri cu titluri Fondul Proprietatea, BRD (BRD), Concefa (COFI) si OMV Petrom (SNP), in valoare cumulata de 17,8 milioane lei (4,1 milioane euro).

"Volumele (din piata principala -n.r.) sunt mici in principal deoarece investitorii astepta deciziile summitului european, pentru a stabili ce strategie vor adopta. Un alt motiv pentru rulajele reduse este il reprezinta amanarile repetate ale discutarii in plenului Camerei Deputatilor a proiectului de crestere a pragului la SIF-uri", a mai spus Morariu.

Actiunile Bancii Carpatica (BCC) au crescut cu aproape 15% in primele minute, insa apoi cresterea a incetinit la 10,91%. La finalul zilei, aceste titluri erau cotate la 0,061 lei si consemnau un rulaj de 265.000 de lei.

Potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar, discutiile dintre fondul londonez de private equity AnaCap si omul de afaceri Ilie Carabulea, principalul actionar al Bancii Carpatica, incepute inca din septembrie, au avansat lent si se apropie de o concluzie.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 13,6 milioane lei, suma din care 8,7 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,15% din actiunile FP. Pe piata principala, pretul a crescut cu 0,24%, la 0,425 lei, iar deal-ul a fost realizat la 0,424 lei, cotatie similara celei de miercuri.

Dupa primele cinci minute de tranzactionare, a fost realizat un deal cu 16,49% din actiunile companiei de constructii Concefa, pentru 4,7 milioane lei (1,1 milioane euro). In cadrul deal-ului, titlurile Concefa au fost transferate la pretul de 0,046 lei, cu 4,55% peste inchiderea sedintei precedente. Pe piata principala, cea mai recenta tranzactie a fost realizata la 0,0435 lei, pret in scadere cu 1,14%, iar operatiunile au insumat 18.000 de lei.

Tranzactia negociata cu actiunile BRD a fost realizata la un pret de 11 lei, similar ultimei cotatii de miercuri, si celei la care au fost realizate in sedinta precedenta mai multe deal-uri prin care SIF Oltenia (SIF5) a vandut 0,14% din titlurile bancii, pentru aproximativ 11 milioane lei.
Deal-ul de joi a fost realizat pentru suma de 3,3 milioane lei.

Pe piata principala, actiunile bancii au stagnat la 11 lei, pe un rulaj de 232.000 de lei.

Investitorii au continuat sa fie activi pe piata derivatelor, unde au tranzactionat produse structurate de 3,9 milioane lei si contracte futures de 1,1 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat titluri de 704.000 de lei, cu mult peste rulajul de miercuri, de doar 46.000 de lei. Totusi, piata Rasdaq a inregistrat miercuri cea mai redusa lichiditate din ultimii 11 ani.

Actiunile firmei Lactate Natura (INBO) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 280.000 de lei, iar pretul a scazut cu 2,78%, la 3,5 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%, iar pietele din Europa Centrala si de Est aveau o evolutie incerta. Desi pietele mature au revenit pentru scurt timp pe verde, acestea s-au intors pe scadere, dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a negat ca ar fi indicat saptamana trecuta, in timpul unui discurs in Parlamentul European, accelerarea achizitiilor de obligatiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri