Bursele europene au deschis in scadere, dupa disiparea optimismului initial generat de acordul de guvernanta fiscala si economica de la summit-ul UE, investitorii fiind ingrijorati de masurile anticriza pe termen scurt si de impactul austeritatii asupra economiei, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene s-a retras cu 0,7% pana la ora 8:11 GMT (10:11 ora Romaniei), dupa ce a inchis vineri in urcare cu 1,3%, informeaza Mediafax.

Sefii de stat sau de guvern din tarile UE, cu exceptia Marii Britanii, au convenit la Bruxelles sa incheie un nou tratat pentru consolidarea guvernantei fiscale si coordonarea politicilor economice, precum si sa finanteze FMI cu 200 miliarde euro pentru a ajuta creditorul de la Washington sa sprijine statele din zona euro.

Pietele si moneda euro au crescut vineri datorita optimismului generat de acord, insa investitorii cer masuri care sa rezolve tensiunile imediate din piete, precum accesul dificil la credite al tarilor si bancilor europene si cresterea economica greoaie, care nu da semne de revenire si stabilizare la niveluri optime.

Cele mai abrupte scaderi in debutul sedintei pe pietele europene au fost inregistrat in sectorul bancar, din cauza temerilor privind expunerea institutiilor financiare pe datoriile de stat ale tarilor de la "periferia" zonei euro.

In Asia, indicele MSCI al pietelor emergente a urcat cu pana las 1,4%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 1,5%, datorita optimismului generat de summit-ul UE.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cum vrea UE sa compenseze scaderea veniturilor dupa Brexit
Setari Cookie-uri