Intr-un an foarte slab pentru investitiile pe bursa, doua fonduri de actiuni distribuite in Romania au reusit sa reziste pe plus aducand castiguri modeste celor care si-au plasat economiile in acestea. Secretul? Investitiile in companii americane.
Cele doua fonduri sunt ING Invest US (ECC) si ING Invest US High Dividend, ambele administrate de ING Investment Management, potrivit datelor furnizate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

ING Invest US a generat un castig de 2% in ultimele 12 luni. Fondul investeste in actiuni tranzactionate pe Bursa de la New York si incluse in indicele S&P 500. Principalele detineri sunt in cadrul unor companii precum Apple, Exxon Mobil, si Microsoft.

De cealalata parte, ING Invest US High Dividend a ajuns la un randament de 2,65%, dupa ce a mizat pe companiile din piata americana care ofera dividende cu o valoare ridicata. Cea mai mare parte din activele fondului sunt investite in companii farmaceutice din SUA, printre care se afla Novartis si Abbott Laboratories.

Cele doua fonduri au avut performante bune in ultimii trei ani, cand au inregistrat randamente de 28 si 36%. Adaugand insa la calcul anii 2008 si 2007, fondurile ING au scazut cu 14.7%, respectiv 5% (in ultimii cinci ani).

Celelalte fonduri de actiuni care sunt distribuite in Romania au adus anul acesta gauri in portofoliul investitorilor ce adesea trec de 10% si ajung chiar la 30% in cazul fondului Active Dinamic administrat de Swiss Capital Asset management.

Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, precum si fondurile monetare raman campioanele acestui an la capitolul randamente. Majoritatea castigurilor generate de acestea in ultimele 12 luni sunt cuprinse intre 4% si 8%.

Luna trecuta investitorii au continuat sa scoata bani din fondurile mutuale din Romania, retragerile nete ajungand la 8 mil. euro. Desi negativa, cifra reprezinta o imbunatatire fata de octombrie cand retragerile au fost de 23 mil. euro.

Sursa imagine:
freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri