Bursa de la Bucuresti a incheiat in stagnare sedinta de marti, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 12,4 milioane lei, suma cu 17% sub rulajul de luni.
Piata a fost pe crestere inca din primele minute si a recuperat o parte din scaderea de 0,9% inregistrata luni. Cei mai multi investitori au continuat, insa, sa absenteze de la tranzactionare, astfel ca in piata au fost plasate ordine pentru volume reduse de actiuni si la preturi foarte apropiate de ultimele cotatii de luni, potrivit Mediafax.

Rulajul pietei actiunilor, de doar 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro), a fost cu 17% mai redus fata de totalul tranzactiilor de luni, de 14,9 milioane lei (3,4 milioane euro).

Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, crede ca lichiditatea redusa poate fi explicata prin faptul ca investitorii nu mai au incredere in promisiunile politicienilor pentru sustinerea pietei de capital.

"Avem niste anunturi legate de oferte de vanzare la unele companii de stat, dar in acelasi timp avem statul care se opune, in AGA, listarii altor societatii. In ce masura decidentii vor fi de acord cu executia ofertelor de pe bursa undeva spre finele primului trimestru sau celui de-al doilea al anului viitor? Vom vinde la orice pret? Chiar si cu discount? Alta poveste prin care sunt amagiti investitorii este pragul la SIF-uri. Ce folos are sa pui pe ordinea de zi in Camera Deputatilor, daca nu mergi mai departe? Da, investitorii se entuziasmeaza, cumpara, volumele si preturile cresc, iar apoi Camera amana dezbaterile, preturile si volumele scad, iar investitorii ce fac? Se resemneaza. Pana cand? Pana abandoneaza definitiv investitiile pe bursa din Romania", a declarat Floroiu.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,28%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic mentineau indicele BET-NG la nivelul de la inchiderea sesiunii precedente.

Pe de alta parte, indicele BET-FI a avansat cu 2,3%, sustinut de actiunile celor cinci SIF-uri, care au inregistrat cresteri cuprinse intre 2,16% si 4,05%.

Evolutia titlurilor SIF-urilor a venit in conditiile in care pe ordinea de zi a sedintei de plen de joi din Camera Deputatilor a fost introdus din nou proiectul de lege privind cresterea pragului de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din actiuni. Dezbaterea initiativei legislative a fost amanata deja de trei ori. Proiectul este inscris la punctul 28 de pe ordinea de zi, iar sedinta de joi este programata sa dureze o ora si jumatate.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,5%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Actiunile Fondului Proprietatea s-au mentinut pe prima pozitie in topul rulajelor, cu transferuri de 6,1 milioane lei, iar pretul a stagnat la 0,42 lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au urmat in topul rulajelor, cu operatiuni de 2 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,514 lei, pret in crestere cu 4,05%.

Lichiditatea a scazut si pe segmentul destinat derivatelor, unde transferurile au insumat 3,4 milioane lei. Valoarea este cu 15% sub cea de luni, de 4 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat operatiuni de numai 194.000 de lei, suma cu doua treimi mai mare decat rulajul din sedinta precedenta, de 117.000 de lei.

Aproape 77% din lichiditatea pietei a fost asigurata de trei tranzactii cu 1% din titlurile firmei de inchiriere a imobilelor Vidraru Curtea de Arges (VIRU), in valoare de 141.000 de lei. Cele trei operatiuni au fost realizate la pretul de 50 lei, similar ultimei cotatii de luni.

"Mesajele venite in ultimele sase luni de la autoritati cu mare competenta in UE si SUA au avut in afara scopului general, de rezolvare a crizei datoriilor suverane, un scop adiacent, cu tinta pe termen scurt, si anume calmarea pietelor. Mesajul a fost transmis prin intermediul a tot felul de mijloace, precum scaderi de dobanzi, finantare facila pe dolari sau euro, restructurari de guverne, summit-uri dupa summit-uri. Dar, repet, toate acestea au fost pentru calmarea pietelor. Asta este diferenta dintre autoritatile competente din tari dezvoltate si cele mai putin competente din tari in curs de dezvoltare", a conchis Floroiu.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Londra erau in crestere cu 0,7% si respectiv, cu 1,1%, in timp ce piata de la Paris era in stagnare. Bursele europene au revenit pe verde inca din primele minute, investitorii cumparand actiuni aflate la preturi atractive in urma scaderilor puternice de luni, dupa ce masurile anticriza convenite de liderii UE la summit-ul de joi si vineri nu au calmat tensiunile din piete.

Revenirea burselor au fost sustinuta si de publicarea indicatorului ZEW privind increderea in economia Germaniei in decembrie, indicator care a crescut dupa noua luni de scadere.

Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 0,8%, in timp ce bursele din Cehia, Polonia si Rusia avansau cu cel mult 1,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri