Reprezentantii investitorilor din piata de capital romaneasca si administratorii fondurilor de investitii considera ca fara ridicarea pragului la SIF-uri si incheierea cu succes a ofertelor publice anuntate de statul roman, Bursa de la Bucuresti va ramane blocata la nivelul actual.
“Fondurile de actiuni din Romania si-au atins limita de crestere din perspectiva investitiilor care se pot face pe bursa locala. Daca piata nu ne permite sa ne expunem mai mult pe SIF-uri si pe noile listari, atunci vom ramane blocati in situatia din prezent”, a declarat Radu Hanga, directorul BT Asset Management, in cadrul unei conferinte de presa organizata de Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor este programat sa se discute joi in Camera Deputatilor, dupa ce a fost amanat constant in ultimele doua luni.

“Pragul de la SIF-uri este una dintre masurile care nu-si au rostul pe o piata de capital din UE. Nu vad de ce ar fi o opozitie impotriva majorarii acestuia. De altfel, din punctul nostru de vedere, pragul de detinere de la SIF-uri nu ar trebui doar majorat, ci ridicat complet” a declarat, intr-un comunicat de presa, Adrian Pop, Manager Portofoliu East Capital, fond cu active nete de 3,5 miliarde euro si 72 milioane euro investitii in Romania.

Dumitru Beze, presedintele AIPC spune ca societatile listate in piata romaneasca sunt cu 50% subevaluate in termeni de pret/Book Value.

„Asta se traduce in peste 300 milioane euro mai putini bani obtinuti din listarile anuntate de stat, evaluate la 1 miliard de euro. Este important sa nu fim un popor care doar isi plateste ratele si consuma, fara o piata a investitiilor”, a mai adaugat Beze.

Adrian Tanase, noul director general al ING Investment Management Romania, spune ca o parte din fondurile de pensii si de investitii romanesti au inceput deja sa cumpere titluri din strainatate, in conditiile in care din piata locala au cumparat practic tot ce se putea cumpara.

“Nu putem sa investim doar in Fondul Proprietatea. Prin natura lor fondurile trebuie sa isi diversifice investitiile. Din cauza ofertei reduse, in Romania nu putem sa construim un fond mai mare de 30 – 40 milioane euro pentru ca nu avem in ce sa bagam banii. Suma despre care vorbim este extrem de mica pentru un administrator de fonduri. Din perspectiva fondurilor mutuale, piata de capital romaneasca practic nu exista”, mentioneaza administratorul.

Tanase considera ca daca nu se majoreaza pragul de la SIF-uri, statul va obtine mai putini bani pe pachetele de actiuni care vor fi scoase la vanzare in perioada urmatoare.

“Cand investitorii straini vad aceste limitari si probleme intr-o piata, este normal sa ceara discount de risc”, a explicat seful ING Investment Management.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri