Bursa de la Bucuresti a scazut nesemnificativ, cu 0,1%, la deschiderea sedintei de vineri, 16 decembrie, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile SIF Oltenia (SIF5) au acoperit peste jumatate din lichiditate.

Majoritatea titlurilor au scazut usor inca din primele minute, in conditiile in care investitorii au revenit pe pozitii de asteptare, dupa ce joi au fost foarte activi la tranzactionare, in special pe titlurile SIF-urilor.

La ora 13:00, actiunile celor cinci societati de investitii financiare inregistrau corectii de pana la 1,4%, dupa ce joi au incheiat in urcare cu pana la 14,7%, datorita aprobarii de catre deputati a proiectului de lege privind cresterea pragului de detinere de la 1% la 5% din titlurile SIF.

Scaderile usoare ale titlurilor SIF au dus indicele BET-FI cu 0,78% sub inchiderea de joi. Indicele include si actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au stagnat.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,37%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,23% peste inchiderea de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,61%. Acesta reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 12,2 milioane lei (2,8 milioane euro), suma de peste trei ori mai redusa decat rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 39,3 milioane lei (9 milioane euro).

Aproape 74% din lichiditatea bursei a fost asigurata de transferurile cu actiunile SIF Oltenia (2,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,4 milioane lei), SIF Transilvania (2,4 milioane lei) si BRD (1,2 milioane lei).

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene avansau cu pana la 0,8%, continuand revenirea de joi dupa o saptamana de corectii, datorita datelor macroeconomice peste estimari din SUA, insa temerile privind criza din zona euro persista si limiteaza orice tentativa de crestere.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Dividendele, colacul de salvare al bursei pe timpul pandemiei
Setari Cookie-uri