Bursa de la Bucuresti a crescut marti cu 0,88% si a recuperat corectia usoara, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au acoperit doua treimi din lichiditate.
Piata a fost pe crestere inca din primele minute, revenind dupa ce marti a scazut usor deoarece mai multi investitori au plasat ordine de vanzare mai mari pentru a-si diminua expunerea pe unele actiuni inainte de finalul anului, scrie Mediafax.

Bursa s-a mentinut pe verde pana la finalul sedintei, desi in a doua parte a zilei pietele vest-europene au pierdut castigul din prima parte a zilei si au trecut pe scadere usoara.

"Volatilitatea pietelor externe arata debusolarea investitorilor, acestia nestiind ce strategie sa adopte in conditiile in care stirile macroeconomice la nivel global creeaza o nesiguranta si mai mare deoarece de multe ori acestea transmit mesaje contradictorii. Cel mai probabil, volatilitatea ridicata de pe pietele financiare globale va continua si in prima parte a anului viitor. Vom vedea miscari foarte volatile de la o zi la alta din cauza investitorilor care nu sunt dispusi sa investeasca pentru o perioada mai indelungata", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,62% peste inchiderea de marti.

Cresterea indicelui BET si a indicelui general al Bursei, BET-C, a fost incetinita de actiunile BRD (BRD), care au scazut cu 1,82%, corectandu-se dupa ce in ultimele minute ale sedintei precedente au urcat cu aproape 3,8%. Titlurile bancii au cea mai mare pondere in calcul celor doi indici.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,48%. Actiunile celor cinci SIF-uri au crescut cu cel mult 2,74%, dupa ce marti au scazut cu cel mult 4,68%.

"Este posibil ca scaderile de ieri de pe SIF-uri sa fi fost determinate de marcari de profit de catre speculatori, dar cel mai probabil sunt temporare, iar de la inceputul anului viitor vom vedea reintrarea intr-un trend ascendent. Intrarea in vigoare a noului prag de detinere, de 5% din actiuni, va face titlurile SIF-urilor mult mai atractive pe un orizont de timp mediu. Pe termen scurt aceste actiuni vor incepe sa atraga si mai mult interesul investitorilor din perspectiva dividendelor pe care SIF-urile ar urma sa le distribuie anul viitor", a adaugat Muresian.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in urcare cu 1,12%.

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni, de 35,3 milioane lei (8,2 milioane euro), a fost cu putin sub rulajul de marti, de 37,1 milioane lei (8,6 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operatiuni in valoare cumulata de 23,1 milioane lei, si au asigurat 66% din rulajul pietei. Cu aceste titluri au fost realizate si trei deal-uri, cu 0,15% din actiuni, pentru 9,2 milioane lei. Primele doua tranzactii negociate au fost realizate la 0,427 lei, pret cu 0,47% peste nivelul de marti, iar ultimul transfer a fost efectuat la 0,43 lei, cu 1,18% peste inchiderea sedintei precedente.

Pe piata principala, actiunile FP au crescut cu 1,76%, la 0,4325 lei.

Tranzactii negociate au fost realizate si cu actiunile SIF Moldova (1,1 milioane lei), BRD (912.000 de lei) si THR Marea Neagra (888.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, lichiditatea a urcat la 5 milioane lei, cel mai ridicat nivel din ultima luna, datorita inregistrarii rezultatelor ofertei de preluare de la Avicola Brasov (2,7 milioane lei) si unui deal cu 9,5% din actiunile Toneli Nutrition Titu (2 milioane lei).

In cadrul ofertei de preluare de la Avicola Brasov, omul de afaceri Ioan Popa a cumparat 13,76% din actiunile firmei, majorandu-si participatia de la 74,98% la 88,74%.

Pe segmentul de piata destinat obligatiunilor au fost realizate noua transferuri de 59,9 milioane lei (13,9 milioane euro). Astfel, lichiditatea totala a BVB a urcat la 98,2 milioane lei (22,7 milioane euro).

"Tranzactiile cu titluri de stat arata dorinta unor investitori de a-si proteja investitiile prin cumpararea unor titluri sigure si aducatoare de castig, ce-i drept mai mic fata de un posibil plasament in actiuni, insa fara risc", a afirmat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est avansau cu cel mult 1,9%. Corectiile de pe bursele mature au venit dupa informatia protrivit careia Banca Centrala Europeana a imprumutat 523 de banci cu 489 miliarde euro, prin prima oferta de fonduri pe trei ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri