Actiunile companiei elvetiene de rafinare Petroplus s-au prabusit cu aproape 40% in primele ore ale sedintei bursiere de marti, la un minim record, dupa ce aceasta a anuntat inghetarea unei facilitati de imprumut constand din mai multe linii de credit cu valoare totala de un miliard de dolari.

Petroplus analizeaza optiuni pentru mentinerea operatiunilor sistemului de rafinare si distributie din Europa, transmite Reuters, noteaza Mediafax.

Liniile de credit sunt esentiale pentru a permite diviziilor operationale ale companiei sa-si onoreze obligatiile financiare la timp, a anuntat, intr-un comunicat, Petroplus.

Compania nu a prezentat un motiv pentru decizia creditorilor, iar reprezentanti ai Petroplus nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii.
"Petroplus intentioneaza sa continue negocierile cu bancile pentru o restabilire rapida a liniilor de credit si evalueaza optiuni pentru mentinerea operatiunilor in sistemul de rafinare distributie", se arata in comunicat.

Actiunile se aflau in scadere cu 38,8% pana la 9:26 GMT (11:26 ora Romaniei), la 2,1 franci elvetieni, dupa ce au atins un minim record de 2,06 franci.

"Este o problema serioasa, pentru ca in cel mai rau caz compania nu ar avea bani sa mentina operatiunile. Sfatuim investitorii sa evite actiunile Petroplus pana la restabilirea unei finantari sustenbile", a scris intr-o nota pentru investitori Andreas Escher, analist la compania Vontobel.

Petroplus are la dispozitie un imprumut angajat de 1,1 miliarde de dolari, dar se baza pe liniile de credit inghetate pentru a acoperi obligatii financiare, a spus Escher.

Compania opereaza cinci rafinarii in Europa, la Coryton - Marea Britanie, Antwerp - Belgia, Petit Couronne - Franta, Ingolstadt - Germania si Cressier - Elvetia.

foto: sxc.hu


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Sfatul unui broker pe bursă în timpul crizei: Ai sânge rece sau stai spectator!
Setari Cookie-uri