Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,62%, intr-o piata apatica si in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborat cu 0,4% si s-au apropiat din nou de cotatia minima inregistrata de la listarea la BVB, informeaza Mediafax.
Apatia pietei a fost vizibila inca din sedinta precedenta, cand lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, in conditiile in care cei mai multi investitori au intrat in vacanta prilejuita de sarbatorile de iarna.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au plasat inca din primele minute ordine pentru volume foarte reduse de actiuni si la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de marti. Spre finalul sedintei, unele ordine de vanzare au dus preturile in jos, cu peste 2% in cazul titlurilor SIF Oltenia, SIF Moldova si BRD, desi volumul de actiuni scoase la vanzare a fost redus.

Rulajul pietei actiunilor, de 9,9 milioane lei (2,3 milioane euro), a fost cu 39% peste lichiditatea de marti, de 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu transferuri de 5,4 milioane lei, si au asigurat 55% din rulaj. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost efectuata la 0,4204 lei, pret cu 0,4% sub inchiderea de marti. Astfel, cotatia s-a apropiat din nou de pretul minim inregistrat de la listarea la BVB. Cea mai redusa cotatie a fost atinsa pe 28 noiembrie, cand titlurile au fost tranzactionate la 0,4151 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,83%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,16% sub inchiderea de marti.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 1,37%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 1%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursa de la Frankfurt era in scadere cu 0,4%, iar pietele de la Paris si Londra avansau cu cel mult 0,7%. Pe de alta parte, majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est era in scadere cu pana la 1,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Bittnet în premieră o AGA în format complet electronic, în contextul carantinei
Setari Cookie-uri