Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,29%, intr-o sedinta care a continuat in aceeasi nota de apatie ca precedentele doua sesiuni, iar lichiditatea de doar 5,2 milioane lei a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, informeaza Mediafax.
Majoritatea tranzactiilor au fost realizate inca din primele minute la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de miercuri si aproape jumatate din lichiditate a fost asigurata tot de actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Cu titlurile FP au fost efectuate operatiuni de 2,5milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,12%, la 0,4199 lei. Cotatia este cu doar 1,15% mai mare decat pretul minim inregistrat de aceste actiuni de la listarea la BVB, de 0,4151 lei/actiune. Pretul minim atins pe bursa a fost consemnat in sedinta din 28 noiembrie.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,32%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,43% inchiderea de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI avansa cu 0,77%, fiind sustinut doar de cresterile usoare ale actiunile celor SIF-uri. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,53%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Lichiditatea pietei actiunilor, de doar 5,2 milioane lei (1,2 milioane euro), a fost cu 47% sub rulajul sedintei anterioare, de 9,9 milioane lei (2,3 milioane euro). O lichiditate mai redusa decat cea de joi a fost inregistrata la 28 aprilie, cand transferurile au totalizat 4,9 milioane lei (1,2 milioane euro), insa atunci jumatate din actiunile listate erau oprite de la tranzactionare pentru derularea AGA.

Pe segmentul destinat produselor structurate au fost realizate tranzactii de 2,1 milioane lei (493.000 de euro), iar pe segmentul obligatiunilor au fost transferate titluri de stat de 1,4 milioane lei (327.000 de euro). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 8,7 milioane lei (2 milioane euro). Suma este cu 20% mai redusa decat rulajul de miercuri, de 10,9 milioane lei (2,5 milioane euro).

Pe piata Rasdaq au fost realizate operatiuni de 284.000 de lei, valoare de peste doua ori mai mare decat lichiditatea sedintei precedente, de 119.000 de lei.

Titlurile firmei imobiliare Vidraru Curtea de Arges (VIRU) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 141.000 de lei, iar pretul a stagnat la 50 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene avansau cu pana la 0,5%, insa majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu cel mult 1,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
CORONAVIRUS Filipine devine prima ţară din lume care închide bursa
Setari Cookie-uri