Anul 2011 va intra in istoria pietei de capital romanesti cu trei evenimente majore in prim plan: ridicarea pragului la SIF-uri, listarea Fondului Proprietatea si esecul celei mai mari oferte publice de pe BVB. Nici momentele de panica provocate de stirile privind criza datoriilor suverane nu vor fi uitate prea curand.
Inceptul de an a fost unul pozitiv, cu redeschiderea negocierilor privind fuziunea burselor de la Bucuresti si Sibiu si intrarea la tranzactionare a Fondului Proprietatea. In februarie a fost realizata cea mai mare tranzactie din acest an, BERD iesind din actionariatul BRD pentru 107,3 mil. euro.
Tot la inceputul anului, Sibex a fost in prim plan prin schimbarile din conducere dupa retragerea lui Teodor Ancuta.

Cele mai multe vesti proaste au venit in lunile de vara. Mai intai oferta publica de actiuni de la Petrom, cea mai mare din istoria BVB, a esuat, pentru ca la scurt timp ratingul suveran al SUA sa fie retrogradat iar pietele de capital sa isi inceapa seria de scaderi.

In septembrie, SIF-urile au batut palma cu Erste pentru vanzarea pachetelor de actiuni pe care societatile le detineau in cadrul BCR. Dupa aceasta miscare, investitorii si-au putut lua adio de la listarea pe bursa a celei mai mari banci romanesti.

Ultima parte a anului a fost dominata de discutiile privind schimbarea conducerii BVB, dupa ce Valentin Ionescu, directorul Bursei, a fost demis, iar actionarii au cerut revocarea administratorilor.

Si pentru un final de an cu iz de “va urma”, Tribunalul Bucuresti a anulat numirea Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea, lasand toti jucatorii din piata sa se intrebe ce se va intampla in viitor cu societatea si actiunile cele mai tranzactionate de pe Bursa.

(zoom pe imagine si click pe evenimente pentru desfasurarea lor si o vizibilitate mai buna)


Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri