Bursele din Asia au crescut in prima sedinta de tranzactionare din 2012, investitorii intrand in noul an cu optimism si cu o oarecare predispozitie la risc, dupa date peste estimari privind industria manufacturiera din China, insa criza din zona euro ramane in prim plan, transmite Reuters.
Perspectivele pietelor sunt insa amenintate si in acest an de criza datoriilor de stat din zona euro, care a impiedicat marti aprecierea monedei unice europene in tandem cu actiunile asiatice, potrivit Mediafax.

Indicele MSCI Asia Pacific, care masoara performantele burselor asiatice, cu exceptia Japoniei, a urcat marti cu 1,7%, propulsat in principal de actiunile din sectorul energetic, dupa cresterea pretului petrolului. Bursele din Hong Kong si Coreea de Sud au crescut cu peste 2%, iar piata de la Tokyo a fost inchisa.

Bursele europene au inchis luni in urcare cu 1,1%, la maximul ultimelor doua luni. Analistii anticipeaza scaderi in debutul sedintei de marti la Frankfurt si la Paris, completate insa de cresteri la bursa de la Londra, care a fost inchisa luni.

Bursele asiatice si cele europene au avut un an slab - indicele MSCI Asia Pacific a pierdut anul trecut 18%, iar indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu aproximativ 11%.

Pe de alta parte, indicele S&P 500 al bursei de la New York a inchis 2011 practic in stagnare, cu cea mai restransa variatie anuala din ultimii 40 de ani.

Moneda euro s-a apreciat marti usor in raport cu yenul japonez, revenind de la minimul de 98,71 yeni inregistrat luni, cel mai redus nivel de la sfarsitul anului 2000.

Fata de dolar, moneda unica a urcat la 1,2975 dolari, aproape de minimul anului 2011, de 1,2856 dolari, atins saptamana trecuta.

Pretul petrolului este in urcare puternica din cauza tensiunilor dintre Iran si Vest, iar cotatia cuprului, care a scazut anul trecut cu peste 20% din cauza temerilor privind situatia economica mondiala, s-a apreciat cu 1% datorita datelor economice pozitive din China.

Pretul aurului, care a urcat anul trecut cu 10% in pofida scaderilor puternice inregistrate in ultimele luni din 2011, a inceput anul cu o crestere de 1,2%, investitorii preferand siguranta pe termen lung oferita de metalul pretios.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri