Bursa a crescut cu 0,86%, intr-o piata in care absenta celor mai multi investitori de la tranzactionare a limitat lichiditatea la 6,7 milioane lei, iar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au inregistrat cel mai redus rulaj din ultimele aproape opt luni, informeaza Mediafax.
In primele minute cotatiile titlurilor SIF-urilor au avansat cu pana la 2,76%, recuperand o parte din corectiile de joi, insa promulgarea legii pentru cresterea pragului de detinere de la 1% la 5% din actiuni a avut o influenta redusa.

Dupa ora 10:30 ascensiunea a incetinit, iar in a doua parte a zilei unele cotatii au trecut chiar pe rosu. La finalul sedintei, doar actiunile SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) inregistrau cresteri, de 0,37% si, respectiv, de 1,9%, in timp ce titlurile celorlalte trei SIF-uri consemnau scaderi cuprinse intre 0,18% si 0,8%.

"Lipsa de reactie la promulgarea legii privind cresterea pragului de detinere demonstreaza ca strategia «Cumpara pe zvon si vinde pe stire» este inca folosita de multi investitori. Este de urmarit in urmatoarea perioada daca volumele pe SIF-uri se vor imbunatati, intrucat aceasta ar fi o dovada clara de stabilizare a preturilor. Ma astept sa vedem o activitate ceva mai intensa pe aceste actiuni pe la jumatatea lunii februarie, cand au loc adunarile generale si se stabilesc dividendele", a declarat Bogdan Niculae, trader la departamentul piete de capital al Piraeus Bank.

Indicele BET-FI a reusit sa incheie sedinta in teritoriu pozitiv, avansand cu numai 0,15%. Indicele include si actiunile Fondului Proprietatea (FP), care au stagnat.

Totodata, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,82%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1% peste inchiderea de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,67%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de doar 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu 36% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro).

"In acest moment, problema cea mai mare a pietei este lipsa volumelor, iar intr-o astfel de situatie procentele din dreptul actiunilor nu conteaza. Aceasta lipsa de interes poate fi pusa pe seama a faptului ca multi investitori sunt inca in vacanta, iar un alt motiv este reprezentat de incertitudinile din zona euro", a afirmat traderul.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de numai 1,1 milioane lei, iar pretul a scazut nesemnificativ, cu 0,02%, la 0,4299 lei. Un rulaj mai redus decat cel de vineri a fost inregistrat la 22 aprilie, cand transferurile cu insumat doar 757.000 de lei.

Actiunile Oltchim (OLT) si Electroarges (ELGS) au incheiat cu variatii usoare, dupa in primele minute au urcat cu 11,3% si, respectiv, cu 9,35%, mentinandu-se atunci pe linia puuternic ascendenta de joi, cand au avansat cu cate 15%.

La inchidere, titlurile Oltchim erau in crestere cu 1,03%, la 1,279 lei, iar actiunile Electroarges avansau cu 1,46%, la 0,3897 lei. Operatiunile cu actiuni Oltchim au cumulat 649.000 de lei, iar titlurile Electroarges au consemnat un rulaj de 235.000 de lei.

"Se pare ca in piata sunt prezenti cu preponderenta speculatorii, iar in conditiile rulajelor reduse, acestia pot conduce la volatilitate destul de ridicata pe anumite actiuni. Sper ca investitorii sa reapara incetul cu incetul in piata pentru a putea avea o viziune mai clara adupra situatiei actuale a bursei", a mai spus brokerul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra avansau cu 0,4% si, respectiv, cu 0,7%, in timp ce piata de la Frankfurt era in scadere cu 0,2%. Desi initial investitorii au primit cu optimism unele date peste asteptari privind piata muncii din SUA, acestea au fost umbrite de informatiile cu privire la scaderea accelerata a comenzilor pntru industria germana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri