Candidatura lui Lucian Anghel pentru presedintia Bursei de Valori Bucuresti a fost o surpriza pentru intreaga piata. Acest anunt, pe fondul convocarii AGA de un grup format in majoritate din banci, este semnalul intrarii operatorului intr-o alta etapa, dupa listarea din 2010. Vezi ce obiective isi propune economistul sef al BCR si cum vede piata de capital romaneasca.
Anghel candideaza pentru pozitia de presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, alaturi de actualul presedinte Stere Farmache si vicepresedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.

Economistul-sef al BCR remarca, la capitolul probleme urgente ale pietei, interesele marunte si antagonice care sufoca orice viziune ambitioasa pe termen lung.

„Ar trebui sa se constientizeze ca suntem cu totii in aceeasi barca. Sper ca dialogul institutional intre toti factorii responsabili sa se imbunatateasca. Toate acestea ar trebui sa recladeasca in timp credibilitatea BVB atat in fata emitentilor existenti si potentiali cat si in fata investitorilor, reglementatorilor, institutiilor guvernamentale si financiare internationale”, a declarat Anghel pentru wall-street.ro.

De asemenea, Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa fie mult mai activa in promovare si cresterea vizibilitatii emitentilor, sa asculte cu atentie nevoile brokerilor si sa creasca nivelul de educatie in ceea ce priveste piata de capital.

„In conditiile in care succesul ofertelor publice ale companiilor de stat de anul acesta va depinde foarte mult de atragerea de fonduri din afara Romaniei, este nevoie de organizarea profesionista de road-showuri internationale prin care emitentii sa fie ajutati sa se faca cunoscuti la adevarata lor valoare”, considera Anghel.

Succesul ofertelor publice, necesar pentru toata economia

Anul 2012 ar putea face istorie pentru piata locala de capital, daca statul isi indeplineste promisiunile si finalizeaza ofertele de vanzare la Transelectrica si Transgaz, plus IPO-ul Romgaz.

Doar aceste 3 oferte pot aduce finantare de circa 400 milioane euro. „Nu sunt multe institutii financiare chiar si internationale care sa aduca in 2012 finantare de 400 milioane euro in Romania. Daca bursa va reusi aceasta performanta putem considera ca se va trece la urmatorul nivel”.

Lucian Anghel crede ca finalizarea cu bine a ofertelor publice ale companiilor de stat va crea acea poveste de succes de care antreprenorii locali au nevoie pentru a avea curaj si incredere sa se finanteze prin bursa.

„In prezent, finantarea economiei depinde mult prea mult de creditul bancar. Ca decizie strategica Romania trebuie sa diversifice alternativele de finantare ale companiilor. Din pacate functia principala a unei burse- finantarea economiei – nu a mai fost folosita din 2008 cand am avut ultimul IPO relevant. Pana in prezent bursa s-a dezvoltat sub potential si mai ales mult sub necesitatile de finantare ale economiei”.

In aceasta directie, vestea buna este ca statul incearca sa relanseze acest program de privatizare prin bursa, miza fiind enorma pentru intreaga economie.

Anghel crede ca perceptia investitorilor institutionali va fi influentata de modul in care se vor derula aceste oferte publice iar inrautatirea acestei perceptii ne poate costa foarte scump.

„Vestea si mai buna este ca prin cateva reglaje, care depind exclusiv de institutiile locale de guvernare sau de reglementare, aceasta platforma de finantare poate fi utilizata mult mai aproape de potential si in interesul economiei noastre. In conditiile in care BVB isi imbunatateste credibilitatea atunci se va putea implica cu mai mare succes in incercarea de convingere a decidentilor sa ia masurile necesare fie ele administrative, fiscale, birocratice sau de alta natura menite sa asigure dezvoltarea pietei de capital”, a mai spus candidatul BCR la presedintia BVB.

Hub regional, infuzie de credibilitate, strategie ambitioasa

Lucian Anghel crede ca in scenariul ambitios in care ofertele publice ale companiilor de stat vor avea succes, putem spera ca vor veni la bursa si campioni nationali si regionali – indeplinind astfel functia esentiala a bursei de finantare a companiilor.

„In aceste conditii putem spera ca pe termen lung bursa noastra sa devina un hub financiar regional pentru Europa de Sud-Est”, spune Anghel.

Astfel, in conditiile in care un singur emitent precum CEZ sau MOL realizeaza rulaje pe bursele din Cehia si Ungaria aproape la fel sau chiar mai mari decat toate companiile listate pe bursa noastra, ne putem forma o imagine cu privire la potentialul bursei locale. „Este nevoie insa de un plan pe termen lung, bine conturat cu tinte ambitioase si o monitorizare riguroasa”, afirma economistul sef al BCR.

Obiectivul principal pe care Anghel si-l asuma fata de actionari il constituie cresterea eficientei investitiilor in actiunile BVB. Aceasta se poate realiza si prin dezvoltarea activitatii bursei, finalizarea cu succes a ofertelor companiilor de stat si listarea dupa o lunga pauza a unor companii private de referinta. Stoparea trendului descrescator al conturilor persoanelor fizice care sunt jucatori activi la bursa si inversarea acestuia ar trebui sa constituie un alt obiectiv important.

„Insa poate cel mai ambitios obiectiv este ca la finele mandatului meu bursa sa ajunga un partener de dialog credibil pentru orice institutie interna sau internationala si sa fie consultata cu privire la deciziile importante de natura economica ce se iau in Romania”, a mai spus candidatul.

„Sper intr-un consiliu format din personalitati cu coloana vertebrala”

Anghel a reiterat ideea ca potentialul de dezvoltare al bursei este mai mare decat cel al sistemului bancar pentru urmatorii 10 ani, dar are mare nevoie de o infuzie de credibilitate, o strategie ambitioasa pe termen lung si de investitori institutionali.

„Experienta de peste 15 ani in domeniul financiar si activitatea curenta mi-au permis sa-i intalnesc si cunosc pe cei mai mari investitori internationali si analisti ai pietelor de capital de la cele mai mari institutii financiare mondiale. Toate acestea cred ca imi vor permite impreuna cu intreg Consiliul sa ne complementam si sa formam o echipa performanta care sa dezvolte bursa de valori, aceasta fiind in final si obiectivul actionarilor”.

Anghel mai spera ca intreg Consiliul care va fi ales de actionari sa fie format din „personalitati cu coloana vertebrala verticala si rapid sa formeze o echipa care sa aibe ca unica agenda dezvoltarea bursei si maximizarea valorii pentru actionari”.

Administratorii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au hotarat sa convoace AGA Ordinara si Extraordinara in care actionarii vor decide pentru sau impotriva trecerii la sistemul de conducere dualist. Cine obtine la alegerile de luni un loc in actualul Consiliu de Administratie va ramane cel mai probabil si in Consiliul de Supraveghere.

Data la care aceste adunari generale vor fi convocate nu este mentionata in raportul publicat vineri, insa administratorii mentioneaza ca intalnirile “se vor desfasura la data si locul care vor fi stabilite pentru aprobarea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2011”.

Ce parere are Lucian Anghel despre sistemul dualist?

„Sunt unul dintre cei care au coordonat echipa ce a implementat in BCR sistemul dualist impreuna cu BERD si IFC in anul 2004. Implementarea acestui sistem necesita timp si resurse umane de inalta calitate alocate acestui proces. Problema care trebuie sa se pune insa este daca aceasta este acum prioritatea zero a bursei? Care ar fi valoarea adaugata de sistemul dualist pentru investitori daca sa presupunem prin reducere la absurd ca prima oferta publica esueaza? Nu cumva bursa ar trebui sa aibe acum alta prioritate? Stabilirea prioritatilor strategice este sarcina Consiliului. Fara succes in ofertele publice ale companiilor de stat orice alte initiative ale bursei nu ar putea maximiza valoarea pentru actionarii BVB”.

Scurt CV Lucian Anghel

Lucian Anghel lucreaza in Banca Comerciala Romana din 1996, cand a inceput ca economist si ofiter de credite, avansand treptat. Dupa sase ani in mai multe pozitii in banca, el a devenit consilier al presedintelui si analist din februarie 2002.

In 2005 a preluat functia de trezorier adjunct si a intrat in consiliul de administratie al BCR Asset Management, unde a ramas pana in 2010. De asemenea, din 2007 este economist sef si director executiv al directiei de strategie si cercetare din BCR. Din ianuarie 2010 este si membru in comitetul de investitii al BCR Fond de pensii.

Lucian Anghel a studiat informatica economica la Academia de Studii Economice, unde a obtinut o diploma de licenta si una de studii aprofundate. Este doctor in economie, are un MBA in Canada si o diploma de Bank Risk Management. Este coautor a doua carti despre servicii bancare.

Cu doua zile inaintea celor mai disputate alegeri din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB), actualii administratori au publicat o lista a realizarilor din ultimii doi ani. De remarcat ca numarul acestora s-a dublat comparativ cu un raport similar publicat cu doar o luna in urma.

Citeste si Lucian Anghel nu mai vrea scandaluri la Bursa: Suntem in aceeasi barca…o transformam in crucisator
Lupta stransa pentru un loc in Consiliul Bursei. Cine sunt cei 20 de candidati

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri