Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,38%, contrar evolutiei burselor externe, influentata in principal de actiunile OMV Petrom (SNP), care au coborat cu 2,12%, pe un rulaj foarte redus, dupa anuntul amenzii aplicate de Consiliul Concurentei.
Titlurile OMV Petrom si Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate de la tranzactionare pentru aproape sase ore, intre orele 10:01 si 15:50, pentru anuntarea sanctiunilor aplicate de Consiliul Concurentei pentru sase companii petroliere pentru ca s-au inteles, in 2007 - 2008, sa retraga concomitent un sortiment de benzina, potrivit Mediafax.

In primele trei secunde ale sedintei au fost realizate cinci tranzactii cu actiunile OMV Petrom, de 7.000 de lei, la un pret in scadere cu 0,54%.
Dupa revenirea la tranzactionare scaderea s-a accelerat pana la 3,23%, insa spre inchidere corectia a incetinit. Ultima operatiune a fost realizata la 0,2903 lei, pret in scadere cu 2,12%, iar toate transferurile au insumat doar 73.000 de lei.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a anuntat marti ca institutia a sanctionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi ce cumuleaza 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. Mai mult de jumatate din amenda, respectiv 503,8 milioane lei, a fost aplicata companiilor din grupul Petrom.

"Rezultatele investigatiei sunt cumva incluse in pretul de tranzactionare al actiunilor OMV Petrom, iar impactul negativ se va disipa intr-un timp foarte scurt. Amenda va genera un impact de circa 11% la nivelul castigului pe actiune din 2012, conform estimarilor noastre, in conditiile in care actiunea Petrom a pierdut deja circa 8% de la anuntul presupusei incalcari a legii antitrust (la jumatatea lunii noiembrie -n.r.) pana la finalizarea anchetei Consiliului Concurentei", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Cu actiunile Rompetrol Rafinare au fost realizate sapte tranzactii, de doar 324 de lei, iar pretul a coborat cu 5%, la 0,038 lei.
Scaderea titlurilor OMV Petrom si a actiunilor Rompetrol Rafinare a influentat indicii bursieri in care sunt cuprinse. Cea mai mare influenta au avut-o in indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a coborat cu 1,83%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in stagnare, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,5%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu numai 0,11%. Acesta reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Entuziasmul cu care eram obisnuiti la inceputul fiecarui an se pare ca acum nu isi gaseste combustibilul adecvat, iar investitori se prezinta intr-o stare de expectativa prelungita, cu un efect negativ asupra volumelor tranzactionate si de indepartare a speculatorilor", a afirmat brokerul.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare cu 15% mai mare decat rulajul de luni, de doar 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro).

"Cred ca nici situatiile financiare preliminate nu mai au forta necesara sa miste puternic piata intr-o directie sau alta, caci dependenta fata de extern continua sa castige teren in detrimentul caracteristicilor strict de natura locala, atat la nivel macro, cat si pentru fiecare emitent. Asfel, evolutia viitoare a crizei datoriilor suverane din zona euro si implicit sentimentul de pe pietele externe vor fi ingredientele care vor da tonul si pe bursa din Romania", a conchis Avram.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 2,3 milioane lei, iar pretul a stagnat la 0,43 lei.
La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in crestere cu pana la 2,6%, linia fiind urmata si de majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 2,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri