Trei consortii din care fac parte mari grupuri financiare - JP Morgan, Goldman Sachs si Citibank - si firme de brokeraj vor depune oferte pentru listarea Romgaz la Bursa, cea mai mare oferta publica initiala derulata in Romania, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.
"Intr-un consortiu se regasesc Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen Capital&Investment si Intercapital Invest, care este subcontractor, pentru ca au mai participat cu BCR la oferta de la Transelectrica si existau niste restrictii prevazute in caietul de sarcini", au afirmat sursele citate.

O a doua oferta va fi inaintata de consortiul format din JP Morgan - UniCredit CAIB - Alpha Finance - Alpha Bank, iar a treia va fi prezentata de Citibank - Societe Generale - BRD si ING Bank.

Ofertele pentru vanzarea a 15% din actiunile Romgaz trebuie depuse pana luni, 16 ianuarie. Initial, termenul a fost 29 decembrie, insa cu doar o zi inainte Ministerul Economiei a amanat data limita, la solicitarea consortiilor interesate de intermedierea ofertei.

"Este aproape imposibil sa mai apara schimbari in consortii sau sa se mai formeze inca un sindicat, pentru ca documentatia este foarte laborioasa, trebuie o gramada de acte emise de autoritati fiscale si locale, traduceri, legalizari si altele. Spre exemplu, dureaza cel putin o saptamana obtinerea certificatului de la Administratia Financiara din care sa rezulte ca nu ai datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale. Fiecare participant al consortiului trebuie sa aduca aceste certificate de la administratia financiara. Nu am mai auzit sa fie cineva interesat sa intre in vreun consortiu sau sa se inchege alt sindicat. Chiar daca s-ar decide astazi, cand sa mai aduca actele? Miercurea viitoare, pe cand termenul de depunere este luni? Nu ar mai avea timp decat daca sunt nemti si le au pe toate la locul lor si ar mai fi doar de tradus si notarizat", a spus un broker care a mai participat la licitatii pentru selectia intermediarilor la oferte publice.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin-Laurentiu Vladan, spunea la mijlocul lunii decembrie ca oferta ar putea fi lansata in iunie sau in luna septembrie 2012.

Potrivit scrisorii de intentie convenite de Guvern cu Fondul Monetar International la ultimele negocieri, din toamna acestui an, procedurile de listare pe Bursa a Romgaz vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor.

Oferta initiala de la Romgaz va fi cea mai mare din istoria BVB, analistii considerand ca statul ar putea incasa aproximativ 300 milioane euro.

Ministerul Economiei controleaza un pachet de 85% din actiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea (FP) are 15% din titluri. Romgaz are un capital social de 383 milioane lei, divizat in 38,3 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa vanda actiuni reprezentand 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cate cel putin 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participatie de 20% din CFR Marfa si pana la 20% din Tarom.

Dupa esecul la oferta Petrom, putini brokeri au avut curajul sa participe la urmatoarele trei licitatii de selectare pentru vanzare de actiuni ale statului, la Transelectrica, Tarom si Transgaz. Transelectrica si Transgaz sunt deja listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Pentru Transelectrica si Tarom au fost selectati deja intermediarii, iar ofertele ar urma sa fie lansate in februarie si, respectiv, pana la finalul lunii aprilie. Operatiunea de la Transelectrica va fi intermediata de consortiul format din BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital, iar oferta de la Tarom va fi asistata de firmele de brokeraj Carpatica Invest si Swiss Capital. Cele doua consortii au depus, dealtfel, si singurele oferte pentru selectia intermediarului.

Si in cazul Transgaz, statul a primit o singura oferta, de la consortiul format din Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities si firma ceha de brokeraj Wood& Co., insa nu a anuntat daca oferta va fi intermediata de acest sindicat. Oferta ar urma sa se deruleze in perioada martie-aprilie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri