Dupa ce a adus 9 din cele 10 companii straine cotate pe sistemul alternative CAN-ATS, pentru a spori oferta investitionala, Tradeville tinteste spre piata americana. Primele modificari in codul BVB au fost facute iar in curand, romanii vor avea la indemana emitenti de pe cea mai importanta bursa a lumii.
Anul trecut, Tradeville a adus 9 companii europene pe ATS-ul romanesc: Adidas, Deutsche Telekom, E.On, Christian Dior, Danone, Heineken, L’Oreal, Bayer si SAP. Scopul a fost facilitatea accesul investitorilor autohtoni la companii de calibru, listate la nivel international.

In 2012, unul din proiectele inceputului de an vizeaza dezvoltarea liniei de business de market maker.

”Vrem sa aducem pe BVB actiunile a zece companii americane cand modificarile Codului BVB - operator de sistem vor permite”, a declarat Victor Stanila (foto), director PR&Comunicare,

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a decis, saptamana trecuta, adoptarea modificarilor din Codul BVB care permit tranzactionarea companiilor din state ne-membre pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS).

Procesul aducerii actiunilor americane pe sistemul alternativ de tranzactionare nu este unul complicat pentru Tradeville, odata ce conexiunile intre depozitari sunt realizate.

„Prin intermediul partenerului extern care ne ofera acces la piata americana achizitionam titlurile asupra carora ne vom decide. Selectia emitentilor este aproape de final si pe lista sunt companii cunoscute in Romania, cum ar fi Bank of America, Coca Cola, Google si Apple”, a explicat Stanila.

Apoi, pentru admiterea la tranzactionare este necesara inregistrarea titlurilor respectiv in sistemul RoClear si de compensare-decontare ale Depozitarului Central, astfel incat investitorii sa poata beneficia de dividendele acordate de respectivele companii.

„De asemenea, este importanta campania de informare a publicului cu privire la disponibilitatea acestor actiuni pe piata romaneasca. Google si Coca Cola sunt cunoscute tuturor romanilor, insa trebuie sa punem la dispozitia celor care doresc sa investeasca materiale pentru analiza acestor emitenti”, a mai spus reprezentantul Tradeville.

Selectie prin chestionar in randul investitorilor

Selectia actiunilor pe care Tradeville le aduce pe ATS are la baza un chestionar realizat in randul clientilor din care a reiesit ca interesul investitorilor, avand in vedere contextul macroeconomic caracterizat de incetinirea ritmului de crestere a economiei globale si de problemele din zona euro, s-a mutat spre titlurile defensive, care ofera randamente mai bune decat piata in timpul perioadelor economice dificile.

“Investitorii vor putea tranzactiona la Bucuresti companii americane din sectorul alimentar, farmaceutic, IT si financiar-bancar. Ultimul sector mentionat este caracterizat de o volatilitate mai ridicata si cu siguranta va atrage investitorii cu un orizont investitional scurt”, explica Victor Stanila.

Companiile aduse pana acum inlocuiesc, teoretic, anumite sectoare lipsa de pe piata reglementata. Insa, nu au excelat la capitolul lichiditate. Acest lucru nu depinde de market maker, a carui datorie este sa asigure permanent cotatii la vanzare si la cumparare, pentru ca investitorii sa poata gasi contraparte.

Pentru ca segmentul international al ATS sa fie mai dinamic trebuie sa avem in vedere cerintele investitorilor, prin urmare am putea revizui lista de actiuni dupa trei luni de la intrarea acestora la tranzactionare, in sensul aducerii unei noi companii in locul uneia pe care nu s-a inregistrat nicio tranzactie”, a declarant directorul de comunicare al Tradeville.

Pentru investitori, tranzactionarea actiunilor americane la BVB reprezinta o oportunitate de a beneficia de pe urma cresterii unor companii internationale prezente si in Romania, lideri in domeniile in care ei activeaza.

Efortul si costul de a tranzactiona actiuni americane pe sistemul alternativ al BVB sunt mult mai mici in comparatie cu utilizarea unui broker extern”, a mai explicat Stanila.

In primul rand, un client nu trebuie sa isi mai deschida alt cont pentru a tranzactiona actiuni straine, cel deschis pentru tranzactiile spot la BVB este suficient. De asemenea, costurile de tranzactionare pentru investitorii de retail sunt semnificativ mai reduse la Bucuresti in comparatie cu New York.

La 7 luni dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, acesta a fost inaugurat in noiembrie 2010, cu actiunile grupului german Daimler. In saptamana in care Bursa aniversa 15 ani de existenta, ATS-ul pornea la drum cu o companie de calibru international si cu planuri marete.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri