Bursa de la Bucuresti a avansat marti cu 0,23%, sustinuta de cresterile usoare inregistrate de actiunile OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV) si Fondul Proprietatea (FP), iar rulajul a urcat cu 20%, conform Mediafax.
Majoritatea actiunilor au fost tranzactionate inca din primele minute la preturi apropiate de cotatiile de la finalul sedintei precedente, iar atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva titluri.

In a doua parte a sedintei au ramas pe crestere doar cateva actiuni, printre care Fondul Proprietatea, SIF Muntenia, OMV Petrom, Banca Transilvania si Transgaz, acestea mentinand pe verde unii indici bursieri.

Astfel, la finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 0,66%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,87% sub nivelul de luni.

Totodata, indicele BET-FI a crescut cu doar 0,08%. Cresterea indicelui a fost incetinita de actiunile SIF Banat Crisana (-1,51%), SIF Transilvania (-0,93) si SIF Moldova (-0,77%). Pe de alta parte, indicele a fost influentat pozitiv de cresterea de 3,21% inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4).

"Dupa cresterile semnificative inregistrate de SIF-uri de la inceptul anului, in special de SIF Moldova si SIF Transilvania, era firesc sa se astepte unele scaderi. Teoretic, SIF-urile pot inregistra unele corectii tehnice, insa contextul in care acestea au crescut, respectiv cresterea pragului de detinere si asteptarea unor dividende cu randamente ridicate, a ramas acelasi.

Mai mult, avansul puternic inregistrat de actiunile Erste Bank va duce la o apreciere a activelor nete ale SIF-urilor. In aceste condititii, nu cred ca a fost epuizat potentialul de crestere pe termen mediu pentru actiunile SIF", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,41%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 45 milioane lei ( 10,36 milioane euro), suma din care 80% au reprezentat operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea si ale SIF-urilor, de 36 milioane lei ( 8,2 milioane euro). Rulajul pietei a fost cu 20% fata de cel din sedinta anterioara, de 37,5 milioane lei (8,6 milioane euro).

"Atat timp cat actiunile SIF-urilor si ale Fondului Proprietatea vor evolua la fel de energic, interesul pentru titlurile altor companii va fi scazut. Cred ca vom vedea alte actiuni in topul lichiditatii doar in urma unor anunturi sau evenimente deosebite pentru companiile respective", a afirmat brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au condus detasat topul lichiditatii, cu transferuri de 17,14 milioane lei. Cotatia acestor titluri avansat cu 0,54%, la 0,468 lei, accelerandu-si cresterea din ultimele trei sedinte la 7%.

"Cresterea accelerata inregistrata cred ca este rezultatul interesului aratat de investitorii institutionali. Fundamental, ne putem astepta la o reducere a discountului si la Fondul Proprietatea si aici fiind asteptari optimiste in privinta dividendului. Vanzatori sunt tot mai putini, astfel ca o continuare a cresterilor, dar cu mai putina efervescenta, pare o varianta plauzibila cat timp se va mentine tendinta de acumulare", a conchis Tihon.

Pe de alta parte, titlurile OMV Petrom au crescut cu 1,49%, la 0,306 lei, iar actiunile Banca Transilvania au inchis sedinta in urcare cu 1,56%, la 0,91 lei.

Titlurile SIF Muntenia au inregistrat cea mai accelerata crestere dintre SIF-uri, de 3,21%, si au ajuns la 0,61 lei. Operatiunile cu aceste actiuni au cumulat 4,4 milioane lei.

Actiunile Erste (EBS) au scazut cu 4,13%, la 68,5 lei (15,75 euro), influentate in continuare de evolutia de pe bursa din Viena, unde au coborat cu 5,85%, la 15,92 euro. Corectia vine dupa ce luni la BVB cotatia a urcat cu 12,34%, iar pe bursa din Austria a avansat cu 11,1%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,07%, iar pietele din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii de cel mult 1,55%. Scaderile burselor au fost cauzate de amplificarea temerilor legate de riscul intrarii Greciei in default, dupa un nou esec al negocierilor de reducere a datoriilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri