Reprezentantii principalelor institutii din piata de capital romaneasca au facut primul demers oficial prin care cer Ministerului Finantelor sa elimine impozitul trimestrial platit de investitorii de pe Bursa.
Intr-un document semnat de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF), Asociatia Brokerilor, Asociatia Investitorilor din piata de capital, Bursa de Valori Bucuresti si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) se cere eliminarea administrarii trimestriale a impozitului pe castigul de capital si pastrarea doar a unei declaratii anuale cu o singura plata.

Acest impozit a fost o pierdere de timp si de bani pentru investitori. Cred ca acesta a stimulat mai degraba evaziunea involuntara decat sa aduca venituri suplimentare la buget. Ma bucur ca am reusit sa sa facem aceasta <hora a unirii din piata de capital>, prin care toti actorii de pe bursa si-au unit fortele pentru a determina o schimbare a metodei de impozitare”, a declarat Dragos Neacsu, presedintele consiliului director al AAF.

Brokerii si administratorii mai cer retinerea la sursa si virarea lunara de catre intermediari si societatile de administrare, a impozitului pe castigul datorat de contribuabili pentru operatiunile cu titluri de participare in astfel de fonduri.

O alta cerinta este posibilitatea depunerii electronice a declaratiei, precum si a paltii electronice a impozitului pe castigul datorat de contribuabili aferent tranzactiilor cu instrumente financiare.

Grupul de institutii si asociatii care au trimis la Finante acest demers isi argumenteaza cererile spunand ca efortul de administrare a impozitarii trimestriale este foarte mare, in 2012 fiind estimat un numar de 250.000 de declaratii trimestriale, si 500.000 in 2013. In acelasi timp, valoarea medie pe investitor a impozitului de platit este de aproximativ 60 lei, in timp ce peste un sfert din platile de impozit au valori sub 10 lei.

Totodata, in conditiile in care regimul actual de impozitare se va mentine, investitorii in fondurile monetare si de obligatiuni se vor intoarce cu plasamente in depozite, preferand retinera la sursa, mai spun reprezentantii AAF si ai institutiilor din piata.

In aceste conditii, costurile declararii impozitului si efectuarii platii sunt mai mari decat suma efectiva platita la buget.

“Speram ca de data aceasta argumentele noastre vor fi luate in considerare, ele neputand sa fie catalogate ca fiind interpretabile sau subiective”, a mentionat Neacsu.

Normele de aplicare a impozitului pe castigurile obtinute pe piata de capital au intrat in vigoare de la 1 iulie 2010. Potrivit acestora, investitorii calculeaza castigul sau pierderea la sfarsitul fiecarui trimestru si platesc trimestrial un impozit anticipat de 16%, in cazul in care inregistreaza profit. Totodata, investitorii au obligatia sa depuna la Fisc, la finele fiecarui trimestru, situatia tranzactiilor derulate, impreuna cu declaratia de impunere.

Aceste modificari au fost intens contestate de investitori. AIPC a propus, in septembrie 2010, retinerea impozitelor pe bursa direct la firmele de brokeraj.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri