La un an de la momentul listarii pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Fondul Proprietatea (FP) ramane dator la capitolul randamente aduse investitorilor. Transparenta sporita adusa de managerii de la Franklin Templeton a fost un lucru bine intampinat in piata, insa lipsa unor performante “palpabile” continua sa nemultumeasca.
Fondul ramane totusi perla pietei de capital locale, lucru dovedit si de interesul foarte ridicat de la evenimentul organizat miercuri de BVB, de la care nu au lipsit ambasadorii din SUA, Polonia si Austria (ultimele doua tari aflate in lupta directa pentru atragerea listarii secundare a FP), oficiali CNVM, o buna parte din membrii noului si vechiului Consiliu al Bursei, dar si reprezentanti ai brokerilor si investitorilor.

Reprezentantii administatorului Franklin Templeton spun ca interesul pentru FP nu se limiteaza doar la Romania, investitorii straini fiind foarte interesati de Fond, dar si, ca implicatie colaterala, de Romania.

“Echipa care administreaza Fondul Proprietatea a calatorit in 15 tari si a reusit sa atraga peste 500 milioane de dolari in Fond. Mereu le vorbim marilor investitori despre Fondul Proprietatea si despre progresele facute in Romania”, a declarat Mark Mobius (foto stanga), presedintele Templeton Emerging Markets.

Cum ramane cu pretul actiunilor?

Asa cum chiar managerul FP, Grzegorz Konieczny (foto dreapta), a mentionat miercuri - “nu trebuie sa fie uitat motivul initial pentru care a fost creat fondul – despagubirea fostilor proprietari din regimul comunist”.

Din acest punct de vedere FP ramane o dezamagire, actiunile fondului (tranzactionate in prezent la 0,468 lei/unitate) fiind in scadere cu 28% fata de pretul inregistrat in ziua listarii si cu mult sub valoarea nominala de 1 leu la care o buna parte din fostii proprietari au fost despagubiti de statul roman.



Administratorii de la Franklin Templeton evita sa dea estimari concrete cu privire la o posibila revenire a cotatiei actiunilor, insa mentioneaza ca se asteapta la o evolutie pozitiva a preturilor dupa listarile anuntate de stat in acest an, care ar reduce volumul de active nelichide (in prezent 60% din totalul activelor) din portofoliul FP.

“Listarea companiilor din portofoliu si implementarea masurilor de guvernanta corporativa sunt cele mai bune metode pentru a crestea valoarea FP. Astfel de masuri vor creste mult valoarea Fondului, insa nu peste noapte”, a spus Mark Mobius.

“In ultimul an am incercat sa generam randamente pentru investitori; am acordat dividende, am rascumparat actiuni pe care le vom anula si al carui efect asupra pretului actiunilor ne asteptam sa fie pozitiv, am eliminat restrictiile de vot in AGA. Sa speram ca anul acesta pretul actiunilor va suprinde pozitiv actionarii si piata, ca urmare a implementarii unor masuri precum cele mentionate anterior”, a mai adaugat Konieczny.



Mobius spune ca din experientele precedente avute de Franklin Templeton in cazul altor fonduri inchise de investitii pe care le administreaza, acestea ajung sa se tranzactioneze in piata la un premium fata de activul net (VAN) insa doar in conditiile in care o mare parte din portofoliul detinut este reprezentat de active lichide precum companii listate.

Fondul Proprietatea se tranzactioneaza in prezent la un discount de circa 60% fata de valoarea activelor nete.

Analistii BCR au aratat, intr-un raport din aceasta luna, ca o crestere puternica a pretului actiunilor FP este improbabila atat timp cat majoritatea portofoliului Fondului ramane nelichid.

Dupa un an 2011 slab privit din perspectiva evolutiei actiunilor, Fondul Proprietatea a inceput 2012 cu o serie de cresteri, care in prezent aduc un randament cumulat de 9,6%. De altfel, miercuri actiunile FP au inregistrat cea de-a noua sedinta consecutiva de cresteteri, un record de la listare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri