Dupa trei saptamani de cresteri aproape neintrerupte, actiunile Fondului Proprietatea (FP) au inceput sa doboare tintele de pret date de analistii romani.
Cele mai recente estimari facute de 11 case de brokeraj din Romania indica, in medie, un pret tinta de 0,7441 lei/actiune in cazul Fondului Proprietatea.

Pretul de 0,51 lei/actiune dat de analistii BCR in ianuarie 2011 este primul care a fost batut de cotatia din piata, dupa ce FP a inchis sedinta bursiera de miercuri la 0,513 lei/actiune. In cazul in care Fondul Proprietatea va continua sa creasca, urmatorul pret tinta care ar putea sa cada este cel dat de analistii BT Securities (0,566 lei/actiune).

„Factorul determinant care a dus la cresterea a titlurilor FP este evolutia pietelor internationale. Acestea sunt in urcare dupa ce masurile anuntate de bancile centrale au generat un exces de lichiditate monetara in piete. Din acest punct de vedere, actiunea FP reflecta cel mai bine in piata romaneasca evolutiile de pe plan international, pentru ca este printre putinele, daca nu chiar singura, care ofera o lichiditate considerabila”, a declarat Florin Ilie, director piete de capital ING Bank Romania.



Rezerva Federala Americana a anuntat saptamana trecuta ca va mentine dobanda de referinta la un nivel extrem de scazut pana in 2014, incercand astfel sa stimuleze relansarea economiei SUA.

„Evident ca factori pozitivi sunt si actiunile guvernamentale pe linie de avansare a ofertelor publice la companiile din portofoliul FP, dar nu cred ca astfel de stiri punctuale au fost determinante pentru evolutiile din ultima luna”, a mai adaugat Florin Ilie.

In prezent, cele mai mari tinte de pret pentru actiunile FP indica un nivel cuprins intre 0,91 si 1,03 lei/actiune.

Majoritatea tintelor de pret sunt realizate pe un orizont de timp de 12 luni. Exceptie face departamentul de analiza al BT Securities, care a dat un pret tinta de 0,53 lei/actiune pentru urmatoarele sase luni si de 0,566 lei/actiune pentru sfarsitul anului 2012.

„Pe termen scurt, un pret de 0,55 mi se pare usor fortat si exista riscul de corectii. Personal ma astept ca in piata cotatia FP sa se stabilizeze la 0,5 – 0,51 lei/actiune, iar in cazul in care evolutiile pozitive vor continua la nivel global, si FP sa inregistreze noi cresteri”, este de parere Gabriel Necula, head of retail Alpha Finance Romania.

Acesta considera ca interesul investitorilor straini pentru FP constituie baza acestor evolutii.

„De asemenea, listarile anuntat de stat vor conta foarte mult in calculul activului net, de care depinde intr-o anumita masura si pretul din piata. Totusi, nu ma astept sa vedem in urmatoarele trei luni cum actiunile FP depasesc pretul din ziua listarii (n. red. 0,6495 lei/actiune)”, a mai adaugat Necula.

Fondul Proprietatea a inchis joi la 0,513 lei/actiune, pret in crestere cu 0,7%. In ianuarie, cotatia FP a urcat cu 19,3%, cea mai buna evolutie lunara de la momentul listarii din ianuarie 2011.

Sursa imagine: Freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri