Conducerea SIF Moldova (SIF2) estimeaza pentru acest an un profit net de 76,5 milioane lei (17,6 milioane euro), de 2,5 ori mai redus decat cel de anul trecut, cand a castigat 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro), in principal datorita vanzarii actiunilor BCR, informeaza Mediafax.
Veniturile bugetate pentru acest an totalizeaza aproape 164 milioane lei (37,7 milioane euro), valoare de doua ori sub cea de anul trecut, de 328,8 milioane lei (77,5 milioane euro), potrivit bugetului de venituri si cheltuieli propus actionarilor.

Diferenta dintre indicatorii financiari inregistrati anul trecut si estimarile mult mai reduse pentru acest an este determinata in principal de banii incasati de SIF Moldova pentru actiunile BCR vandute anul trecut catre Erste. Societatea de investitii a primit in schimbul a 6% din titlurile BCR o componenta cash de 123,6 milioane lei si aproape 1% din actiunile Erste.

Exceptand tranzactia cu actiunile BCR, veniturile SIF Moldova au fost anul trecut de 205,2 milioane lei (48,4 milioane euro). Raportate la aceasta suma, veniturile estimate pentru acest an sunt cu 20% mai mici.

Din tranzactionare societatea ar urma sa obtina cea mai mare parte a veniturilor, de 126 milioane lei (29 milioane euro). Suma este cu 49% mai redusa decat cea inregistrata anul trecut, de 244,8 milioane lei (57,7 milioane euro). Conducerea societatii estimeaza ca din tranzactiile realizate va rezulta un profit de 96 milioane lei (22 milioane euro).

Cheltuielile ar urma sa scada cu 23%, de la 99,6 milioane lei (23,5 milioane euro) la aproape 77 milioane lei (17,7 milioane euro). Principalele costuri vor fi in continuare cele cu investitiile cedate, de 32,5 milioane lei (7,4 milioane euro), si cele aferente activitatii curente, de 43,2 milioane lei (9,9 milioane euro).

Sefii SIF Moldova propun actionarilor doua programe de investitii pentru acest an, in functie de aprobarea triplarii capitalului social, cu suma de 103,8 milioane lei, prin aport in numerar, la 155,7 milioane lei.

Prima varianta, in care majorarea este respinsa, prevede investitii de 70 milioane lei, iar in a doua propunere valoarea investitiilor este de 130 milioane lei, in cazul in care capitalul social este suplimentat cu minimum 60 milioane lei.

"Concomitent cu modificarea ponderii sectorului bancar (in scadere -n.r.), se are in vedere cresterea sectorului energetic incluzand expunerile pe energie electrica din surse conventionale si regenerabile, petrol, gaze, alte utilitati, servicii conexe, plus detinerile pe Fondul Proprietatea. Fata de obiectivul propus initial, de minim 20%, ponderea acestui sector ar putea depasi 25% in situatia in care listarile anuntate de autoritatile romane ar avea loc in conditii avantajoase pentru investitori", se arata in bugetul de venituri si cheltuieli.

Totodata, sefii SIF Moldova vizeaza si investitii in companii de minerit aurifer, datorita oportunitatilor de castig oferite de evolutiile din piata aurului. Motivativele invocate sunt subevaluarea companiilor miniere aurifere, acordarea de dividende trimestriale generatoare de fluxuri de numerar pentru investitor, precum si momentul din piete propice pentru preluarea companiilor mai mici de catre marile companii aurifere care vor duce la consolidarea acestora in anii urmatori.

Din banii obtinuti pentru actiunile Erste, societatea intentioneaza sa investeasca in companii din sectoarele pharma, industrie alimentara, IT&C, care au potential ridicat de revenire dupa criza, precum si in firme cu potential de dezvoltare economica si perspectiva de listare in urmatorii 3-5 ani.

Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an va fi dezbtatut de actionari in data de 5 aprilie, in AGA.

In aceeasi intrunire, actionarii vor analiza si propunerea Consiliului de Administratie de triplare a capitalului social, la 155,7 milioane lei. Actiunile nesubscrise de actionari la finalul primei etape a majorarii capitalului vor putea fi vandute pe bursa, printr-o oferta adresata celorlalti investitori.

Pe ordinea de zi mai figureaza si modificarea actului constitutiv, prin schimbarea cvorumului necesar pentru derularea AGA, care in prezent ingreuneaza sau chiar impiedica luarea unor decizii importante. Spre exemplu, majorarea capitalului social sau vanzarea unor actiuni cu pondere foarte mare in portofolii, pot fi luate numai in adunari generale extraordinare, sedinte care in ultimii ani s-au mai intrunit doar la SIF Transilvania (SIF3). Conditiile minime de cvorum la celelalte patru SIF-uri sunt de 75% la prima convocare si de 50% la a doua convocare.

Cerintele de prezenta sunt prevazute in actele constitutive ale patru dintre SIF-uri. SIF Transilvania a reusit in urma cu cativa ani sa obtina in instanta eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenta, astfel ca adunarea extraordinara se poate intruni cu un cvorum de minim 25% din actiuni, conform legislatiei privind societatile comerciale.

Tot in data de 5 aprilie, actionarii vor analiza si valoarea dividendelor pe care SIF Moldova ar urma sa le distribuie din profitul record inregistrat anul trecut. Conducerea societatii a propus un dividend de 0,22 lei/actiuni, de peste doua ori mai mare decat cel acordat anul trecut, de 0,09 lei/titlu. Valoarea totala a dividendelor care ar urma sa fie acordate in acest an este de 114,2 milioane lei (26,3 milioane euro) si reprezinta aproape 60% din profitul de anul trecut.

Alte subiecte pe ordinea de zi sunt alegerea unui membru in Consiliul de Administratie, dupa ce la precedenta AGA niciunul dintre cei noua candidati nu a primit luni voturile necesare de la actionari, precum si aprobarea desfiintarii reprezentantelor SIF Moldova din Braila, Galati, Piatra Neamt, Suceava si Tulcea.

Actiunile SIF Moldova au crescut in acest an cu peste 31%. Raportat la pretul de inchidere de joi, de 1,42 lei/actiune, capitalizarea SIF Moldova este de 737,1 milioane lei (169,5 milioane euro).

(Pentru conversia in euro a sumelor prevazute in bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat joi de BNR, de 4,3470 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri