Lucian Bode, noul ministru al Economiei, si-a inceput mandatul cu o mutare preferata si de catre predecesorii sai: l-a demis pe seful uneia dintre cele doua mari companii de utilitati din Romania – de aceasta data, Transelectrica (TEL). Seria demiterilor ridica semne de intrebare cu privire la posibilitatea vanzarii pe Bursa a unei companii care din 2010 isi schimba CEO-ul, in medie, la fiecare sase luni.
Bode s-a conformat cererii premierului Mihai Razvan Ungureanu si l-a demis Horia Hahaianu din functia de director general Transelectrica, seful cabinetului considerand ca directorul TEL ar fi creat panica dupa o serie de afirmatii contradictorii cu privire la distributia de energie in Romania.

Hahaianu a fost numit ca director al Transelectrica in primavara anului trecut, inlocuindu-l pe Stelian Gal. Acesta din urma rezistase in functie doar 6 luni.

O alta schmbare in conducerea TEL a avut loc la sfarsitul lunii ianuarie 2012, cand Victor Vevera, consilier personal al premierului Emil Boc, si-a depus demisia din functia de presedinte al Transelectrica. Vevera ocupase functia de presedinte pentru doar patru zile, incluzand si un weekend.

Transelectrica, companie care ieri valora pe Bursa 1,3 miliarde lei (308 milioane euro), nu are nici in prezent un presedinte desemnat oficial. Contactati de wall-street.ro, reprezentantii TEL au declarat ca functia va fi ocupata dupa ce reprezentantii statului vor lua o decizie in acest sens. „Pana atunci se alege un presedinte, un sef de sedinta, la fiecare intalnire a Consiliului de Administratie”, au declarat reprezentantii companiei.

Schimbarea sefilor de la companiile de utilitati pare sa fie unul dintre sporturile preferate ale ministrilor Economiei pe care Romania i-a avut in ultimii ani. Astfel, intr-o situatie similara celei din prezent, in 2010, prima decizie luata de Ion Artion, predecesorul lui Lucian Bode la Economie, a fost aceea de a-l demite pe seful Transgaz (TGN) din acea perioada – Florin Muntean. Florin Muntean detinuse functia de director Transgaz si in perioada martie 2005-mai 2007, cand a fost schimbat din functie de un alt ministru al Economiei, Varujan Vosganian.

Cat de mult conteaza schimbarea conducerii pentru investitori?


Statul roman vrea sa faca o oferta publica secundara (SPO) la Transelectrica in primul trimestrul al acestui an, prin care vor fi vandute 15% din actiunile transportatorului de energie. Deal-ul este foarte asteptat in piata, mai ales avand in vedere ca aceasta este prima oferta desfasurata de Guvern dupa esecul Petrom de anul trecut.

Schimbarea la foc automat a oficialilor transportatorului de energie ar putea sa loveasca prima oferta publica asteptata in acest an pe Bursa.

Este foarte greu sa vinzi o companie unde vezi schimbari de management atat de frecvente, mai ales daca ne uitam la ce s-a intamplat in ultima perioada. Pentru oferta publica din acest an aceste demiteri si demisii reprezinta un lucru negativ”, considera Andrei Radulescu, analist investitii in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.



Radulescu adauga faptul ca oferta ar putea sa fie mai greu de vandut in special privind situatia din perspectiva marilor investitori straini, care pot sa decida oricand sa investeasca pe alte piete.

„In schimb, fondurile locale, precum cele de pensii, neavand alte optiuni de investitie pe termen lung pe Bursa, probabil nu se vor lasa foarte influentate de aceste schimbari de la Transelectrica”, spune analistul de la Broker Cluj.

Acesta mentioneaza ca indiferent de numele noului director este greu de crezut ca in cadrul Transelectrica vor exista schimbari majore, o buna parte din activitatea companiei fiind influentata direct de reglementarile ANRE.

Actiunile Transelectrica au inchis ziua de marti cu o scadere de 1,36% pe BVB si au ajuns la o valoare de 18,11 lei/unitate. Ministerul Economiei este actionarul majoritar al transportatorului de energie, cu o detinere de 73,6%. Fondul Proprietatea este al doilea cel mai mare actionar, cu un pachet de 13,5%.

Sursa tabel: Broker Cluj
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri