Oferta publica secundara (SPO) de la Transelectrica (TEL) este asteptata sa aiba loc la inceputul lunii martie, aceasta urmand sa aiba alocata si o transa pentru micii investitori. Este putin probabil insa ca retailul sa primeasca un discount suplimentar fata de pretul la care vor cumpara fondurile de investitii locale si straine.
Statul roman vrea sa vanda 15% din transportatorul de energie prin intermediul ofertei care va fi lansata la inceputul lui martie pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Oerta este intermediata de un consortiu format din BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital. Potrivit reprezentantiilor consortiului, data probabila de lansare a ofertei este 5 martie, insa aceasta nu este oficial fixata. Perioada de subscriere, care va dura 10 zile lucratoare, se va incheia la sfarsitul lunii.

“Oferta va avea transa de retail si transa institutionala. Cred ca este important sa avem un discount deoarece in Europa, in ultimul an si jumatate, nu s-a facut nicio astfel de tranzactie fara un discount fata de pretul din piata”, a declarat Dan Weiler, director executiv al diviziei corporate finance & investment banking din BCR.

Intrebat daca va exista un pret diferentiat de oferta intre cele doua transe, Weiler a mentionat ca in prezent cel mai probabil scenariu este acela al unui singur pret identic pentru orice categorie de investitori.

“Am vazut cum o mare parte din clientii nostri de retail si-au manifestat interesul de-a lungul anilor pentru noi emitenti, noi actiuni, un free float mai mare pe Bursa, iar aceasta oferta vine tocmai in acest sens”, spune Sorin Apostol, directorul societatii de brokeraj Swiss Capital.

Reprezentantii consortiului au avut intalniri cu o parte din oficialii societatilor de investitii financiare (SIF) si ai fondurilor de investitii din Romania pentru a evalua interesul acestora pentru SPO.

“Principalele intrebari ale SIF-urilor si fondurilor au vizat emitentul si perspectivele acestuia. Bineinteles ca am fost intrebati si despre pret, despre un eventual discount. Nu putem sa spunem care sunt asteptarile de pret ale acestora insa facem un sondaj scris pe care il vom trimite statului pentru a avea o imagine mai buna asupra cererii”, spune Weiler.

Consortiul vrea sa promoveze oferta si in cadrul unui turneu ce se va desfasura in Londra si alte orase din Europa.

Asa cum s-a intamplat si in cazul ofertei Petrom de anul trecut, SPO-ul Transelectrica nu se va adresa investitorilor din SUA.
Legislatia din SUA este foarte laboriasa in aceasta privinta, iar dimensiunea ofertei nu justifica vanzarea acesteia catre investitorii cu sediul in Statele Unite. Dupa parerea mea se merita sa mergi in SUA doar cu oferte de la 150 de milioane euro in sus”, considera Dan Weiler.

In schimb, spre deosebire de oferta Petrom, brokerii care intermediaza oferta Transelectrica spun ca vor miza si pe o promovare a ofertei in randul populatiei care in mod normal nu investeste pe Bursa.

“Oferta va avea propriul website si exista planuri de promovare prin intermediul media, pe online, print si prin intermediul retelei consortiului. Aceste campanii vor fi demarate in perioada ofertei, cand vom avea un pret si mecanismul de subscriere. Nu as compara atat de mult oferta Transelectrica cu cea de la Petrom. Vanzarea depinde intr-adevar de companie, de pret, dar si de broker, care trebuie sa isi faca treaba si trebuia sa poata vanda ceva la un anumit pret”, a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Seful Intercapital a fost completat de reprezentantul BCR: “Nu subestimati puterea de convingere a sindicatului care se ocupa de Transelectrica. Si Real Madrid si Steaua joaca fotbal, dar nu vorbim neaparat de acelasi lucru”, spune Dan Weiler.

Actiunile Transelectrica se tranzactionau miercuri pe Bursa la un pret de 18,25 lei, in crestere cu 0,77%. TEL a urcat cu 5% in acest an pe Bursa, evolutia mai slaba decat cea a principalilor indici (care au crescut cu procente cu prinse intre 17 si 30%), insa in linie cu cea inregistrata de alte mari companii listate, precum BRD sau Transgaz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri