Cresterea cu 2,5% a Produsului Intern Brut al Romaniei din 2011 s-a reflectat si la nivelul companiilor listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care au avut anul trecut un castig total cu peste 70% mai mare decat in 2010. De asemenea, contractia PIB din T4 s-a tradus printr-o adancire a pierderilor inregistrate de companiile de pe Bursa.
Per ansamblu, anul 2011 a fost unul bun pentru societatile listate, acestea realizand un profit cumulat de 1,6 miliarde lei, in comparatie 986 milioane lei in 2010. La realizarea analizei au fost luate in calcul 67 de companii care si-au publicat datele financiare pe anul trecut. In cadrul acesteia nu a fost inclusa Petrom, aceasta urmand isi anunte rezultatele pe data de 22 februarie.

Deal-ul SIF-urilor cu Erste, profitul cu aproape 90 mil. lei al Fondului Proprietatea, cresterea de zece ori a castigurilor Transelectrica, dar si revenirea spectaculoasa a producatorului de tevi TMK Artrom (de la pierdere de 11 mil. lei in 2010, la profit de 67,5 mil. lei in 2011) au fost principalii factori care au contribuit cresterea cu 70,8% a castigului cumulat inregistrat de societatile listate.

(click si zoom pe imagine pentru o vizualizare mai buna)



In lipsa datelor de la Petrom, Fondul Propietatea este cea mai profitabila companie de pe Bursa, cu un rezultat net de 543,8 milioane lei. Urmeaza BRD, Transgaz, Azomures si producatorul de aluminiu Alro, care, in ciuda problemelor cu furnizorii de energie, a inchis anul cu un profit de 230 milioane lei, in crestere cu 44% fata de 2010.

Rompetrol Rafinare si Oltchim Ramnicu Valcea raman pierzatoarele de pe Bursa, cu minusuri de 719 milioane lei, respectiv 270 milioane lei. La capitolul pierderi se mai remarca UCM Resita, cu un rezultat negativ de 87,9 milioane lei la afaceri de 123 milioane lei, si compania condusa de Fathi Taher, Electroputere Craiova, care a ajuns la pierderi de 47 milioane lei (de la cele de 7,3 milioane lei in 2010).

Si la nivelul cifrei de afaceri rezultatele companiilor analizate au fost pozitive anul trecut, totalul urcand de la de la 21,9 miliarde lei in 2010, la 27,1 miliarde lei in 2011 (+23,5%).


Semnale de avertizare in T4?

In ciuda anului bun, companiile listate au inregistrat o dinamica negativa in T4 2010 fata de T3, evolutie in linie cu scaderea de 0,2% a PIB in acelasi interval de timp.

Astfel, neluand in calcul SIF-urile (care in T4 au incasat o parte din banii pentru vanzarea actiunilor BCR catre Erste), societatile de pe BVB si-au adancit pierderile de la 347 milioane lei in T3 2011, la 365 milioane lei in T4 2011.

Evolutia slaba din ultimul trimestru poate totusi sa fie pusa si pe seama unor operatiuni financiare specifice anumitor companii. Broker Cluj si Transelectrica sunt doua exemple in acest sens.

Firma de intermediere a avut o pierdere de 15,6 milioane lei in T4, cauzata de realizarea unor provizioane. De cealalta parte, Transelectrica a pierdut 63 milioane lei, o evolutie deja tipica pentru transportatorul de energie in ultimele trei luni ale anului, cand isi reevalueaza datoriile in valuta si realizeaza o buna parte din cheltuielile anuale.

Sursa imagine:
Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri