Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,52% si a atins un nou maxim al ultimelor sapte luni, intr-o piata in care investitorii au vizat cu precadere actiunile Fondului Proprietatea (FP) si au dus pretul la cel mai ridicat nivel pentru ultimele zece luni si jumatate.

Piata a deschis ziua in scadere usoara, insa a recuperat corectia in aproape 15 minute, sustinuta in special de cresterea actiunilor Fondul Proprietatea. Desi in primele minute, titlurile FP au scazut usor dupa ce miercuri cu consemnat cea mai alerta crestere de la listare, investitorii au inceput sa plaseze din nou mai multe ordine de cumparare la preturi din ce in ce mai mari, astfel ca pretul actiunilor a urcat din nou.

Titlurile Fondului Proprietatea au urcat de mai multe ori pana la un maxim de 0,603 lei, iar la inchiderea pietei actiunilor, erau cotate la 0,6015 lei, pret cu 1,95% peste nivelul de miercuri. Un pret mai mare fata de cotatia maxima de joi nu a mai fost inregistrat din 12 aprilie, cand titlurile Fondului au fost tranzactionate la 0,606 lei, scrie Mediafax.

"Participatiile de la OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz si Transelectrica «hranesc» rezultatul operational al FP prin dividende si contribuie la cresterea valorii contabile. Pachetele de la aceste companii reprezinta 62% din portofoliul FP. Pe de alta parte, actiunile Fondului se tranzactioneaza la un pret usor peste valoarea contabila a activelor imobilizate aferente companiilor listate din portofoliu. Cu alte cuvinte, activele companiilor nelistate sunt practic achizitionate aproape gratuit", a declarat Dragos Darabut, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Vanguard Asset Management.

Operatiunile de joi cu actiunile FP au cumulat 36,6 milioane lei (8,4 milioane euro), suma din care 3,2 milioane lei (752.000 euro) a reprezentat valoarea a doua deal-uri. Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat, astfel, 69% din lichiditatea pietei actiunilor, de 53,2 milioane lei (12,2 milioane euro).

"Daca statul va lista anul acesta sau anul viitor Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si va vinde participatii suplimentare de la Transgaz, Transelectrica si OMV Petrom, activul net al FP ar trebui sa creasca si, pe de alta parte ecartul dintre pret si valoarea unitara a activului net (valoarea rezultata din impartirea activului net la numarul de actiuni -n.r.) ar trebui sa se reduca. Din acest motiv, dar si datorita faptului ca pietele externe au fost linistite de la inceputul anului, FP a crescut cu 40% in doua luni, iar pe termen lung mai poate sa urce", a mai spus Darabut.

Actiunile Fondului Proprietatea au contribuit si la evolutia indicilor bursieri in cadrul carora sunt incluse.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in crestere cu 0,94%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,33%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,48%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Pe de alta parte, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,44%.

Rulajul pietei actiunilor, de 53,2 milioane lei (12,2 milioane euro), a fost cu 18% mai mare decat lichiditatea de miercuri, de 45 milioane lei (10,3 milioane euro).

Cate o tranzactie negociata a fost realizata si cu actiuni BRD (4,5 milioane lei) si cu titluri Retrasib (852.000 de lei). Actiunile bancii au fost transferate la un pret cu 0,09% peste cel de miercuri, iar titlurile producatorului de transformatoare electrice au fost cedate la o cotatie cu 6,98% sub nivelul sedintei precedente.

Pe piata principala, actiunile BRD au urcat cu 1,02%, la 10,9 lei, iar titlurile Retrasib au avansat cu 2,33%, la 0,22 lei. Operatiunile din piata principala cu actiunile BRD au cumulat doar 115.000 de lei, iar cu titlurile Retrasib au fost realizate doar patru transferuri de 425 de lei.
Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 1,4 milioane lei, valoare de aproape cinci ori peste rulajul de miercuri, de 302.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 70% de un deal cu 0,7% din actiunile Prospectiuni (PRSN), de 982.000 de lei. Tranzactia negociata a fost realizata la pretul de 0,1965 lei, cu 1,75% sub nivelul de miercuri. Pe piata principala, aceste titluri au scazut cu 1,5%, la 0,197 lei, pe un rulaj de 100.000 de lei.

La inchiderea pietei actiunilor de la BVB, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,1%, iar pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
10 motive pentru a-ti aduce afacerea pe bursa