Conducerea Fondului Proprietatea (FP) a anuntat ca vrea sa vanda actiunile detinute la mai multe companii nelistate din domeniul energiei, valoarea de piata a acestora fiind estimata la 527,6 milioane euro.
Pachetele de actiuni sunt detinute in cadrul companiile din Romania aflate sub controlul E.ON, Electrica, Enel, si GDF Suez Energy. Citigroup Global Markets Limited a fost selectat sa sa fie intermediarul acestor posibile tranzactii.

Active FP scoase la vanzare"In urma unui proces de selectie initiat in luna noiembrie 2011, Citigroup Global Markets Limited a fost desemnat intermediarul exclusiv pentru facilitarea uneia sau mai multor posibile tranzactii care implica interesele Fondului Proprietatea in vanzarea, transferul sau alta forma de instrainare a unor companii romanesti nelistate de distributie si furnizare de electricitate si gaze naturale", se mentioneaza intr-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Pachetul de 12% din GDF Suez Energy Romania este cel mai valoros dintre activele scoase la vanzare, acesta avand o valoare de 78 milioane euro. Alte pachete importante sunt cele de 12% de la Enel Distributie Muntenia (77,7 milioane euro) si de 24% de la Enel Distributie Banat (72,9 milioane euro).

Valoarea totala a acestor detineri este de 527,6 milioane euro, sau aproximativ 15% din valoarea activului net al FP.

„Administratorul Fondului Proprietatea considera ca mandatul oferit Citigroup este in concordanta cu obiectivul administratorului Fondului de a reduce ponderea companiilor nelistate din portofoliul Fondului Proprietatea. Prin aceasta masura, administratorul Fondului spera sa creeze un plus de valoare pentru toti actionarii Fondului", mai spun reprezentantii Franklin Templeton.

Vanzarea activelor FP este un subiect intens discutat in ultima perioada dupa ce fondul american de hedging Elliottt Associates, cel mai mare actionar al Fondul Proprietatea, a propus ca Franklin Templeton sa vanda din activele FP, iar banii obtinuti sa fie distribuiti actionarilor. Cererea va fi discutata in AGA de luna viitoare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri