Bursa de la Bucuresti a scazut si miercuri, cu 1,55%, pentru a treia zi consecutiv, intr-o piata in care unele marcari de profituri au dus in jos cu 2,5% pretul actiunilor Fondului Proprietatea (FP), conform Mediafax.
Titlurile FP au crescut nesemnificativ in primele minute, insa apoi au trecut pe rosu. Dupa o scadere de aproape 2,3% in jurul orei 11:20, actiunile au recuperat usor, insa dupa ora 15:30 titlurile si-au accentuat din nou corectia la aproximativ 2,6%. La inchiderea pietei principale, actiunile erau cotate la 0,584 lei, pret cu 2,5% sub nivelul de marti. Corectia a venit pe un rulaj de 24,4 milioane lei, valoare care a reprezentat 57% din lichiditatea pietei, de 43,1 milioane lei.

Unii brokeri cred ca scaderea a fost influentata de ordinele de vanzare plasate de investitori care au marcat profiturile. O parte dintre investitori au inceput inca de vineri sa isi marcheze o parte din profiturile obtinute in urma cresterii accelerate a actiunilor Fondului in acest an. In sedinta de vineri, titlurile FP au atins maximul ultimelor 11 luni.

FP a anuntat marti seara ca ar putea vinde actiunile detinute la Electrica, precum si la companiile din Romania controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participatii evaluate la 527,6 milioane euro, si a selectat Citigroup Global Markets Limited sa fie intermediar pentru posibilele tranzactii.

"Anuntul nu a constituit o supriza, pentru ca vine la putin timp dupa ce unul din actionarii principali a solicitat convocarea tuturor actionarilor pentru a se decide vanzarea de active ale Fondului. Ramane de vazut cand si in ce conditii vor fi vandute participatiile respective. Deocamdata, climatul macroeconomic intern se mentine dificil, iar perceptia asupra riscului inca este ridicata. Acesti factori vor conta in evaluarea participatiilor respective, iar contextul international, de asemenea, este caracterizat printr-o serie de factori de risc. Reactia de astazi a actiunilor FP este in principal determinata de deteriorarea brusca a sentimentului din pietele mature. In ultima perioada temerile investitorilor cu privire la Europa s-au reaprins, prin prisma deadline-ului cu privire la acordul de restructurare a datoriilor elene. Totodata, vestile din economiile emergente au dezamagit in ultimele zile", a declarat pentru Mediafax Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker.

El considera ca era de asteptat o corectie dupa "raliul"din primele doua luni ale anului, cel mai bun debut de an pe pietele americane si europene din ultimii 15-20 de ani.

"Toti acesti factori au determinat retrageri temporare de capital din pietele emergente si de frontiera, unde este inclusa si piata din Romania", a mai spus analistul.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,96% sub inchiderea de marti.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,33%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a inregistrat o scadere de 1,34%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Pe piata locala este in continuare rosu pentru ca sentimentul de pe bursele mature s-a deteriorat brusc, iar indicii de volatilitate au crescut puternic pe parcursul sedintei de ieri, atat in SUA, dar si in Europa. Ori de cate ori sentimentul din pietele mature se deterioreza brusc, asistam la iesiri de fluxuri din pietele emergente si de frontiera. La acestea se adauga stirile preponderent nefavorabile din economiile emergente din ultimele zile", a afirmat Radulescu.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 43,1 milioane lei (9,9 milioane euro), valoare cu 12% mai redusa decat rulajul sedintei anterioare, de 49,1 milioane lei (11,2 milioane euro).

"Raliul bursier intern din primele luni ale anului a vizat preponderent cele mai lichide actiuni si cu premisele cele mai favorabile in ceea ce priveste dividendele care ar putea fi acordate pentru exercitiul financiar 2011, respectiv FP si SIF-urile. Trebuie mentionat ca aceste companii erau puternic subevaluate la inceputul anului din punct de vedere al analizei fundamentale. Nu pare imsa un raliu sustenabil si am putea asista la vanzari masive dupa data cu privire la dividende. Nu pare sustenabil si pentru ca nu am asistat la schimbarea perceptiei strainilor cu privire la economia din Romania, iar asta se vede prin faptul ca leul nu s-a apreciat", a mai spus analistul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,5%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in stagnare. Investitorii sunt prudenti inainte de ziua de joi, termenul limita pana la care creditorii privati ai Greciei pot decide daca vor participa in mod voluntar la conversia de obligatiuni ale statului elen in titluri cu scadenta de pana la 30 de ani cu valoare mai mica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri