Oferta secundara prin care statul vrea sa vanda la bursa 15% din actiunile Transelectrica (TEL) va avea un pret minim si unul maxim, si urmeaza sa fie lansata saptamana aceasta, au declarat surse din piata de capital, citate de Mediafax.
"Ambele preturi vor fi anuntate de la inceput, astfel incat, pornind de la pretul minim, sa se creeze o concurenta intre investitori si poate este atins pretul maxim. Intermediarii ar urma sa ceara si un discount, intrucat ca este vorba de un pachet mare de actiuni, pentru care investitorii de regula cer discount", au mai spus sursele citate.

Pentru investitorii institutionali vor fi alocate 90% din titlurile scoase la vanzare, iar micii investitori vor avea o transa de 10%.

"Prospectul ofertei a fost depus joi la CNVM, insa nu cuprinde perioada de derulare a ofertei si preturile, tocmai pentru ca acestea trebuie aprobate de Guvern. Imediat ce vor fi aprobate de Guvern, vor fi depuse la documentatia prezentata CNVM pentru avizare", au adaugat sursele.

Oferta ar urma sa dureze zece zile lucratoare, insa ar putea fi prelungita cu una pana la trei zile, in functie de interesul investitorilor.

Raportat la cotatiile bursiere, pachetul de titluri vizat in oferta este evaluat la aproximativ 43 de milioane euro. In majoritatea ofertelor secundare de vanzare la bursa, investitorii cer un pret cu 10% - 20% sub pretul din piata.

"La fel ca investitorii institutionali din Romania, cu care sindicatul (consortiul de intermediere -n.r.) a avut o intalnire speciala de promovare in luna februarie, si la nivel international pretul este considerat a fi un element important pentru succesul ofertei", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de consortiul de intermediere a ofertei.

Intermediarii, reprezentanti ai Transelectrica, ai Ministerului Economiei si ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) au fost in ultimele doua saptamani in road-show pentru promovarea ofertei in cinci centre financiare europene, respectiv la Varsovia, Frankfurt, Stockholm, Tallinn si Londra.

"Am avut intrevederi individuale cu 34 de investitori institutionali internationali importanti. Intalnirile au fost pozitive si exista interes de principiu, in conditiile viabilitatii economice a ofertei. Discutiile au fost foarte utile pentru pregatirea ofertei finale, deoarece acestea aduc raspunsul pietei cu privire la potentialul de succes al acesteia si la conditiile in care se inregistreaza acest succes", a declarat Dan Weiler, director executiv Corporate Finance & Investment Banking BCR.

Oferta secundara de vanzare a actiunilor Transelectrica va fi intermediata de consortiul format din Banca Comerciala Romana (BCR), Intercapital Invest si Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru aceasta tranzactie.

Ministerul Economiei detine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este detinut de alti actionari. Compania este listata la Bursa din 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri