Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,55%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca valoarea tranzactiilor cu actiuni abia a depasit 15 milioane de lei, scrie Mediafax.
Piata a debutat in stagnare, insa dupa primele minute a trecut pe scadere usoara, urmand linia burselor europene. Pana la inchiderea pietei principale, majoritatea actiunilor au inregistrat variatii reduse, in cadrul unor transferuri cu volume mici.

Punctul minim al indicelui general, BET-C, a fost atins in jurul orei 15:30, cand piata era cu aproape 0,8% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

"Piata a intrat in ultimele sedinte intr-un con de umbra, investitorii devenind reticenti in a efectua miscari importante la aceste niveluri de pret, semn ca acestia au intrat intr-o stare de conservare a portofoliilor. Aceasta reactie este de inteles dupa cresterile accelerate inregistrate de majoritatea actiunilor in primele luni ale anului. De asemenea, este posibil ca la acesta situatie sa fi contribuit si faptul ca randamentele dividendelor sunt in continuare atractive sau incep sa creasca pe masura ce preturile actiunilor se corecteaza. Din aceste considerente, investitorii prefera sa astepte desfasurarea AGA si posibil trecerea datelor de inregistrare pentru a-si stabili strategiile pe care le vor adopta si abia apoi am putea vedea unele miscari importante in portofolii", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,49%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,44% sub nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era cu 0,31% sub nivelul sedintei precedente.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,45%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"In conditiile actuale cred ca ne putem astepta, mai degraba, la o tendinta de miscare in lateral a pietei (cresteri urmate de scaderi si apoi iar cresteri si scaderi-n.r.), posibil pe o medie a volumelor asemanatoare celor din aceste zile, dar pe o volatilitate intra-day (oscilatii in cadrul unei sedinte -n.r.) putin mai ridicata. Aceasta volatilitate cred ca este normala intrucat volumele din piata sunt foarte reduse, iar lipsa unor ordine consistente poate duce la variatii haotice ale preturilor actiunilor in conditiile in care un investitor de calibru intra pe cumparare sau vanzare", a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzactionat actiuni de doar 15,4 milioane lei (3,5 milioane euro), valoare cu 34% mai redusa decat rulajul de luni, de 23,3 milioane lei (5,3 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 5,4 milioane lei, si au asigurat 35% din rulajul bursei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,58 lei, pret cu 0,26% sub ultima cotatie de luni.

In a cincea zi a ofertei secundare prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Transelectrica (TEL), cotatia acestor titluri a scazut cu 1,21%, la 16,3 lei, pe un rulaj de 246.000 de lei. In primele cinci zile ale ofertei, investitorii au subscris doar 5,53% din titlurile scoase la vanzare, la preturi care au atins minimul si maximul din oferta, respectiv 14,9 lei si 19,2 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 609.000 de lei, valoare cu 44% mai redusa decat rulajul de luni, de aproape 1,1 milioane lei.

Titlurile Mobex Targu Mures (MOBG) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 400.000 de lei, iar pretul a stagnat la 15 lei.

Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost transferate trei pachete de titluri de stat cu scadenta programata pentru aprilie 2016, pentru 22,7 milioane lei (5,2 milioane euro).

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%, iar pietele din Europa Centrala si de Est inregistrau corectii de pana la 1,7%. Investitorii au continuat si marti sa isi marcheze profiturile dupa cresterile din ultima perioada, care au impins pietele saptamana trecuta la maximele ultimelor opt luni. Pietele au fost influentate marginal in a doua parte a sedintei de publicarea unor indicatori sub asteptari privind piata imobiliara din SUA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri