Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1) estimeaza ca profitul net al societatii va creste cu 28% in acest an, la 80,6 milioane lei (18,4 milioane euro), pe fondul scaderii mai accelerate a cheltuielilor decat a veniturilor, informeaza Mediafax.
Societatea de investitii financiare a inregistrat anul trecut un profit net de 63 milioane lei (14,8 milioane euro), similar celui din 2010.

Veniturile din acest an ar urma sa scada cu 4%, la 136 milioane lei (31,1 milioane euro), iar cheltuielile estimate, de 39,3 milioane lei (9 milioane euro), sunt cu 40% mai reduse decat in 2011, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli care va fi propus aprobarii actionarilor in AGA.

SIF Banat-Crisana ar urma sa incaseze 122,3 milioane lei (28 milioane euro) din tranzactii cu actiuni, cu 30% mai mult decat anul trecut, insa alte venituri din activitatea curenta ar urma sa coboare de la 13 milioane lei la doar 132.000 de lei.

Totodata, valoarea dividendelor pe care ar urma sa le primeasca societatea este estimata sa scada de peste doua ori, de la 12,5 milioane lei la 5,1 milioane lei (1,1 milioane euro).

"Veniturile din tranzactii cu actiuni includ veniturile din tranzactiile cu titlurile imobilizate si castigurile din vanzarea actiunilor speculative (pe piete interne si externe) si reprezinta componenta cea mai importanta in totalul veniturilor propuse pentru anul 2012, cu o pondere de 89,9%. Estimarea unui volum mai ridicat de venituri fata de cel din anul precedent se datoreaza propunerii de realizare a etapei a doua din tranzactia cu actiuni BCR (...) Diminuarea (veniturilor din dividende -n.r.) comparativ cu anul precedent se datoreaza estimarii unui volum mai redus de venituri de la societatile financiar-bancare (...) alte venituri din activitatea curenta includ venituri din chirii si alte venituri din activitatea curenta si nu detin o pondere insemnata in totalul veniturilor", se arata in proiectul de buget al SIF.

In cadrul tranzactiilor prin care SIF Banat-Crisana vinde catre Erste pachetul de actiuni detinut la BCR, societatea a incasat anul trecut de la Erste Group 50,7 milioane lei (11,6 milioane euro) si a primit un pachet de aproximativ 0,45% din actiunile bancii austriece. In februarie, societatea a mai cedat un pachet de actiuni BCR, pentru care a primit 0,59% din actiunile Erste si mai are de primit 72,8 milioane de lei cash pentru ultimele titluri BCR pe care le mai are.

Cheltuielile cu actiunile cedate de SIF ar urma sa coboare in acest an cu peste 19%, de la 24,6 milioane lei la 19,8 milioane lei (4,5 milioane euro). Aceste costuri reprezinta peste 50% din cheltuielile totale estimate si reprezinta valoarea titlurilor imobilizate estimate a fi vandute si a pierderilor din investitii financiare pe termen scurt estimate a fi cedate in acest an, potrivit bugetului.

Societatea a programat cheltuieli cu stimulente pentru realizarea profitului, de 2,5 milioane lei (591.000 de euro), usor peste cele de anul trecut, de 2,4 milioane lei.

"Aceste cheltuieli nu influenteaza rezultatul financiar fiind echilibrate de reluarea la venituri a provizionului constituit la 31 decembrie 2011 la nivelul aceleasi sume", se arata in buget.

Administratorii SIF Banat-Crisana vizeaza pentru acest an continuarea restructurarii portofoliului, prin cresterea ponderii companiilor listate din total activ la cel putin 80%. Alte obiective sunt orientarea spre oportunitatile investitionale in companii din sectorul energetic, petrol, gaze, industria farmaceutica si utilitati si spre companii cu un randament al dividendelor peste medie.

Actiunile SIF Banat-Crisana au incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere cu 1,9%, la 1,07 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea societatii este de 587,2 milioane lei (134,3 milioane euro).

(Pentru conversia in euro a sumelor prevazute in bugetul pentru acest an a fost utilizat cursul leu/euro publicat vineri de BNR, de 4,3712 lei/euro, iar pentru rezultatele financiare de anul trecut a fost utilizat cursul de schimb mediu pentru 2011, de 4,2379 lei/euro)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri