Bursa de la Bucuresti a crescut luni cu 0,85% si a recuperat o parte din corectia de saptamana trecuta, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa absenteze de la tranzactionare, astfel ca lichiditatea abia a fost de sub 19 milioane lei.
Pana in jurul orei 13:00, majoritatea tranzactiilor de la BVB au fost realizate la preturi care au oscilat usor in jurul nivelurilor de vineri, in conditiile in care pe plan extern bursele si-au temperat cresterile de la deschidere. Ulterior, piata a inceput sa creasca, desi volumele de actiuni tranzactionate au continuat sa fie reduse.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat transferuri de doar 18,7 milioane lei (4,3 milioane euro), a fost cu 9% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro), scrie Mediafax.

"Dupa corectiile pe volume foarte mici de saptamana trecuta, revenirile din acest inceput de saptamana sunt normale. Investitorii astepta o directie mai clara a pietelor externe, iar aceasta poate veni cat de curand. In general, in piata pozitiile au fost luate in primele doua luni din acest an si foarte putini au marcat profituri pentru a reintra in piata dupa o corectie, iar acum suntem undeva intr-o zona de mijloc unde nu este chiar cel mai bun pret pentru a vinde, dar nu este nici multa convingere ca vom avea un context pozitiv in continuare", a declarat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,53% peste nivelul de vineri.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in urcare cu 2,56%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 1,57%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Volumele sunt extrem de reduse in general, cu cateva exceptii, iar acest lucru arata indecizia investitorilor mari. Scaderile si revenirile nu sunt relevante in aceste conditii si, practic, se poate intampla orice. In astfel de momente fara volume este suficient ca un investitor institutional sa ia o pozitie in piata si sa distorsioneze pretul, ori nu are cui sa vanda, ori de la cine sa cumpere. Avem o revenire tehnica, deoarece cred ca am asistat saptamana trecuta la o corectie tehnica. Trendul major cred ca inca nu este schimbat, dar totusi depindem in mare masura de fundamentele economice europene", a spus brokerul.

Titlurile Fondul Proprietatea si SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 5,8 milioane lei si, respectiv, 2,6 milioane lei. Cele doua actiuni au asigurat 45% din rulajul pietei. Cotatia titlurilor FP a crescut cu 1,72%, la 0,59 lei, iar titlurile SIF Transilvania au urcat cu 4,26%, la 0,709 lei.

"Cred ca vom vedea o luna aprilie destul de buna pentru actiunile cu fundamente bune si dividende mari. Investitorii se vor axa pe aceste companii si vom vedea o perioada cu cresteri rezonabile de 5%-10%. Dupa ce vor trece sedintele AGA de la sfarsitul lunii aprilie si pana la datele de inregistrare, vom vedea intrari si mai mari de bani pe anumite actiuni deoarece ofera randamente ale dividendelor mult mai mari decat depozitele bancare", a mai spus Necula.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 429.000 de lei, valoare cu doua treimi peste rulajul de vineri, de 265.000 de lei.

Titlurile Electroprecizia Sacele (ELZY) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 81.000 de lei. Cu aceste actiuni a fost realizata o singura tranzactie, la pretul de 2,21 lei, cu 11,6% sub cotatia precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,2%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est inregistrau cresteri cuprinse intre 0,2% si 2,4%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri