Bursa de la Bucuresti a crescut marti cu 0,92%, pentru a doua zi consecutiv, intr-o piata in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), BRD (BRD) si SIF Transilvania (SIF3) au asigurat doua treimi din lichiditate, potrivit Mediafax.
La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,74%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,05% peste nivelul de luni.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,56%. Evolutia a fost determinata de actiunile SIF-urilor, care au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,18% si 1,4%. Titlurile FP au stagnat.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat sedinta in urcare cu 0,78% fata de nivelul de la finalul zilei precedente. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au realizat tranzactii de 25,8 milioane lei (5,9 milioane euro), valoare cu 38% mai mare decat rulajul sedintei precedente, de 18,7 milioane lei (4,3 milioane euro).

Aproape doua treimi din lichiditatea pietei a fost asigurata de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (9,5 milioane lei) si BRD (4,3 milioane lei) si SIF Transilvania (2,7 milioane lei).

"In ultimele sedinte volumul transferurilor cu titluri BRD a atras atentia. Probabil ca este vorba de achizitii ale investitorilor institutionali, avand in vedere ca saptamana trecuta au fost realizate si patru tranzactii Deal. In cazul actiunilor OMV Petrom, cresterea pare sa fie sustinuta si de investitorii mai mici. In alta ordine de idei, putem spune ca piata incepe sa se dezmorteasca, aceasta atitudine fiind vazuta inca de saptamana trecuta in cazul actiunilor SIF, cand inainte de inchiderea sedintelor apareau ordine mai mari la cumparare", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Operatiunile din piata principala cu actiunile FP au insumat 7 milioane lei, iar 2,5 milioane lei a reprezentat valoarea unui deal. Tranzactia negociata a fost realizata la 0,59 lei, pret similar celui de la inchiderea de luni si celei mai recente cotatii din piata principala.

Titlurile BRD au incheiat ziua la 10,7 lei, pret in scadere cu 0,65%, in timp ce actiunile OMV Petrom au urcat cu 3,18%, la 0,4055 lei. Transferurile cu actiunile OMV Petrom au cumulat 856.000 de lei.

In ultima zi a ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din titlurile Transelectrica (TEL), cotatia de la bursa a actiunilor a crescut cu 0,31%, la 16,15 lei, pe un rulaj de 944.000 de lei. Statul a reusit sa vanda integral pachetul vizat in oferta, in conditiile in care cererea a depait oferta atat pe transa marilor investitori, cat si pe cea a micilor investitori.

"In luna martie, evolutia Bursei de la Bucuresti a fost decuplata de ceea ce s-a intamplat pe pietele internationale. Acum, cred ca este o coincidenta revenirea optimismului. As motiva intrarea la cumparare prin faptul ca se apropie Adunarile Generale si datele de inregistrare, iar in acest an multe companii isi recompenseaza actionarii prin dividende cu randament ridicat", a spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 257.000 de lei, valoare cu 40% sub rulajul de luni, de 429.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de aproape 48.000 de lei, iar pretul a crescut cu 0,43%, la 0,185 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene europene evoluau incert. Pietele au fost pe crestere in prima parte a zilei, continuand revenirea din sedinta anterioara, dupa ce presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a declarat ca politica monetara relaxata va fi mentinuta pentru o perioada mai indelungata, pentru a sprijini economia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri