Casa de avocatura Durescu si Asociatii a transmis astazi CNVM un proiect de instructiune referitor la rezolvarea situatiei juridice a Pietei Rasdaq, ce incearca sa valorifice ideile enuntate in cadrul unor dezbateri publice ce au avut loc in ultimii ani.
„Acest proiect vizeaza incetarea activitatii Pietei Rasdaq, sistem de tranzactionare care nu se incadreaza in prezent in dispozitiile Directivei MiFID a Parlamentului European, si admiterea emitentilor tranzactionati pe aceasta piata pe piata reglementata administrata de BVB sau in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare, gestionat de acelasi operator”, anunta Dutescu si Asociatii.

Bursa de Valori Bucuresti ar urma sa intocmeasca lista emitentilor tranzactionati pe Piata Rasdaq care indeplinesc conditiile de admitere la tranzactionare pe piata reglementata.

Pe de alta parte, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital solicita CNVM ca investitorii sa fie consultati cu privire la clarificarea statutului pietei Rasdaq, avand in vedere ca acestia au investit de mai bine de 15 ani in actiunile companiilor listate pe aceasta piata, fiind convinsi ca Rasdaq este o piata reglementata.

„Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital isi exprima consternarea fata de modul in care o serie de institutii mass-media si chiar ale pietei de capital au ales sa prezinte decizia Curtii de Justitie a U.E. din 22 martie 2012. Prin articole de presa si/sau interventii repetate, acestea au acreditat ideea ca aceasta decizie declara piata Rasdaq nereglementata si au clamat desfiintarea acestei piete. Stiam ca CNVM nu-si va asuma niciodata responsabilitatea care ii revine pentru situatia deplorabila in care se afla piata de capital din Romania, dar nu ne imaginam ca va da dovada de atata zel pana si in demolarea structurilor existente ale pietei si in afectarea increderii investitorilor in aceasta piata”, se arata in comunicatul AIPC.

Societatile eligibile pe BVB li se va facilita mutarea

In cazul societatilor prezente pe lista intocmita de BVB, adunarile generale ale actionarilor ar trebui sa decida fie initierea procedurilor de admitere la tranzactionare pe piata reglementata, fie retragerea de la tranzactionare prin oferta publica si exercitarea dreptului de squeeze out, ori prin plata de catre emitent a unui pret corect actionarilor care nu sunt de acord cu delistarea, in temeiul Regulamentului CNVM nr. 1/2006.

Admiterea la tranzactionare pe piata reglementata a societatilor tranzactionate pe Piata Rasdaq aflate pe lista intocmita de BVB ar urma sa se faca cu scutirea de obligatia de a intocmi un prospect sau de a indeplini alta formalitate, aceste societati fiind tinute sa indeplineasca cerintele necesare tranzactionarii pe piata reglementata in termen de 180 de zile de la data adunarii generale

In acest fel, ar urma sa se asigure transparenta si protectie actionarilor societatilor de pe actuala Piata Rasdaq care vor fi tranzactionate pe piata reglementata, ori in cazul in care adunarea generala se va pronunta impotriva tranzactionarii pe piata reglementata se va asigura un pret corect de retragere din societate, evitandu-se „captivitatea” intr-o societate nelichida.

„Nerespectarea de catre emitenti a obligatiei de a convoca adunarea generala, dar si de a plati, daca este cazul, pretul de retragere actionarilor care nu sunt de acord cu delistarea, ar urma sa se sanctioneze contraventional si sa declanseze dreptul oricarui actionar minoritar de a solicita actionarului care detine controlul asupra emitentului plata unui pret corect de retragere”, se mai arata in comunicatul remis de Dutescu si Asociatii.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a pronuntat o decizie indelung asteptata de actorii pietei de capital din Romania cu privire la statutul Pietei Rasdaq. Astfel, faptul ca actiunile sunt tranzactionate pe piata Rasdaq prin intermediul suportului electronic pus la dispozitie de Bursa de Valori Bucuresti S.A. nu poate fi suficient pentru a califica din punct de vedere juridic aceasta piata ca „piata reglementata”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri