Tribunalul Bucuresti a respins, luni, o cerere inaintata de un actionar al Fondului Proprietatea pentru emiterea unei ordonante presedintiale de suspendare a doua hotarari ale actionarilor Fondului in baza carora a fost modificat actul constitutiv.
"Respinge cererea privind suspendarea executarii hotararilor nr.5/29.11.2010 si nr.1/23.11.2011 adoptate de adunarea generala extraordinara a actionarilor, ca neintemeiata", se arata in decizia instantei, informeaza Mediafax.

Prin hotararile cotestate au fost aduse unele modificari la statutul Fondului Proprietatea. Cele mai importante modificari au fost decize in AGA din noiembrie 2011, cand actionarii au aprobat eliminarea restrictiilor de vot la AGA, ridicarea de la 5% la 20% din activul net al FP a valorii participatiilor pe care Franklin Templeton poate sa le vanda fara aprobarea AGA.

Avocatul Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat, incepand din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivand ca Franklin Templeton nu avea dreptul sa convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea contestat in octombrie 2010 in instanta o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al societatii nu a fost publicat in termenul legal, cu 30 de zile inainte de AGA.

Tribunalul Bucuresti a admis, pe 21 decembrie, in parte cererea reclamantei. Instanta a dispus anularea hotararilor prin care s-a aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor. Instanta a decis si anularea hotararii prin care compania Franklin Templeton a fost numita administrator al FP, precum si a deciziilor actionarilor de revocare a Directoratului si de alegere a membrilor Comitetului Reprezentantilor.

La inceputul lunii martie Fondul Proprietatea a anuntat ca va face recurs.

City of London, al doilea mare actionar al Fondului Proprietatea, a propus, joi, revalidarea tuturor deciziilor adoptate de AGA de la preluarea mandatului de catre Franklin Templeton, in 2010, in conditiile in care majoritatea hotararilor sunt contestate in instanta de Sfiraiala. Propunerea urmeaza sa fie discutata de actionarii FP intr-o AGA programata pentru 25 aprilie.

La 22 martie, investitorii straini detineau 55,23% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii romani aveau 40,37%. Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliottt Associates, cu o participatie de 13,86% din titluri.

Fondul Proprietatea detine 1,74% din propriile actiuni, pe care le-a rascumparat anul trecut si urmeaza sa le anuleze. Statul mai are 2,69% din actiuni, insa cea mai mare parte din acest pachet este blocata la Depozitarul Central deoarece a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport in actiuni la alte companii.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

Pretul actiunilor FP a crescut in sedinta bursiera de luni cu 0,51%, la 0,597 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 8,225 miliarde lei (1,878 miliarde euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri