Micii actionari romani si fondurile de investitii locale, care impreuna controleaza peste 40% din Fondul Proprietatea (FP), nu s-au putut impune in cea mai importanta adunare generala de la listarea FP. In schimb, fondurile straine de investitii au facut legea reusind sa isi impuna punctul de vedere in privinta celor mai importante trei aspecte discutate in AGA de miercuri.

Listarea la Varsovia – Micii actionari au cerut si alte optiuni, Templeton le-a oferit promisiuni


In adunarea generala a actionarilor (AGA) de miercuri a fost aprobata, in principiu, listarea secundara a Fondului Proprietatea pe Bursa de la Varsovia. Inainte de vot, micii actionari precum si reprezentantii unor firme locale de brokeraj au cerut ca oficialii Franklin Templeton, administratorul FP, sa ofere si alte optiuni pentru listarea secundara. Cele mai mentionate au fost bursele din Viena si Londra.

Raspunsul lui Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea, a fost acela ca in urma discutiilor purtate cu bancherii de investitii si consultantii, listarea in Polonia reprezinta in prezent cea mai buna solutie pentru Fond.

„Desigur, daca actionarii vor vota impotriva listarii la Varsovia, ne vom revizui corespunzator strategia privind listarea secundara”, a declarat Konieczny.

Cum insa in cadrul AGA listarea in Polonia a fost aprobata cu peste 98% din voturile celor prezenti (cvorum de aproximativ 45%), micii actionari au ramas doar cu promisiunea ca daca listarea de la Varsovia va aduce beneficiile preconizate, atunci Templeton va lua in considerare si posibilitatea listarii FP pe alte piete.

Alegeri pentru Comitetul Reprezentantilor – Strainii au 5 din 5 locuri



Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, a fost ales in Comitetul Reprezentantilor FP, dupa ce a obtinut 91,5% din voturile actionarilor de la AGA. Van Groningen a fost sustinut de americanii de la Elliott Associates, cel mai mare actionar al FP.

Tot Elliott l-a propus si pe Piotr Rymaszewski, care a obtinut al doilea cel mai mare numar de voturi (88,4%).

De asemenea, britanicii de la City of London au obtinut mentinerea in functie a lui Julian Healy si Cristian Busu. In AGA, Healey a declarat ca este un candidat independent, chiar daca a fost propus de City of London. Englezul a mai adaugat ca in prezent nu este angajatul niciunei companii, insa face parte din board-ul mai multor institutii, inclusiv din consiliile de administratie ale doua banci din Europa Centrala si de Est.

Cristian Busu, fostul director economic al Fondului Proprietatea inainte ca acesta sa intre sub administrarea Franklin Templeton, a ramas in functie de asemenea la recomandarea City of London.

In functie a fost mentinut si Sorin Mindrutescu, CEO-ul Oracle Romania, care a beneficiat de sustinerea cehilor de la Wood&Co.

De cealalta parte, SIF Moldova, unul dintre cei mai mari importanti actionari institutionali din Romania ai FP, nu si-a putut impune vicepresedintele, Liviu Claudiu Doros, in Comitetul Reprezentantilor. Doros a obtinut 21,2% din voturi. In afara Comitetului au ramas si bancherul de investitii Victor Cionga si presedintele Asociatiei Investitorilor din Piata de capital, Dumitru Beze.

Aprobarea vanzarii activelor a trecut aproape neobservata in AGA



Propunerea americanilor de la Elliott, privind vanzarea activelor FP si distribuirea catre actionari a sumelor rezultate, a trecut aproape neobservata in AGA.

Oficial, actionarii au aprobat un act aditional „la Contractul de Administrare incheiat intre Franklin Templeton si Fondul Proprietatea referitor la revizuirea onorariului de management”. Onorariul de management la care se faca referire este comisionul de 1,5% pe care Elliot l-a propus pentru administratorul fondului, in cadrul solicitarii prin care cerea vanzarea activelor Fondului Proprietatea pentru reducerea discountului din piata al actiunilor fata de valoarea activelului net (VAN).

In AGA, niciunul dintre actionarii nu a cerut explicatii suplimentare cu privire la vanzarea activelor. Greg Konieczny a mentionat ca propunerea facuta de Elliott nu inseamna automat vanzarea tuturor activelor si lichidarea Fondului Proprietatea.

„Am vazut interpretari gresite ale acestei solicitari, interpretari potrivit carora am fi fortati sa vindem la preturi mici cat mai repede si sa dam banii actionarilor. Dupa parerea mea acest scenariu este neadecvat situatiei reale. Din punctul nostru de vedere propunerea duce doar la alinierea tintelor noastre cu ale actionarilor FP, si anume la reducerea discount-ului fata de VAN”, a declarat Konieczny.

Konieczny a concluzionat spunand Fondul Proprietatea nu planuieste alte achizitii de actiuni atat timp cat discount-ul fata de valoarea activelor nu va fi redus.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri