Turcii de la URB Group, companie care detine fabrica de Rulmenti Barlad (RBL), unul dintre cei mai mari angajatori din estul Romaniei, au incercat vineri sa convinga reprezentantii Guvernului de necesitatea adoptarii unor masuri pentru limitarea importurilor de rulmenti contrafacuti, care au transformat Romania intr-o „groapa de gunoi” a pieselor de proasta calitate venite din China si Pakistan.
„Rulmentii contrafacuti adusi in tara reprezinta una dintre principalele probleme pe care le avem de infruntat. Din pacate, Romania, a devenit groapa de gunoi a rulmentilor contrafacuti din China si Pakistan. Am obosit sa tot alergam intre tribunale. Este timpul ca statul roman sa ia masurile care se impun pentru protejarea consumatorului. Trebuie adoptate masuri asa cum s-a facut si in Turcia, unde firmele care vand rulmenti contrafacuti platesc impozite de dumping", a mentionat Harun Adiguzel, CEO-ul URB Group, in cadrul unei conferinte de presa la care au fost prezenti ambasadorii Turciei si ai Indiei, dar si Lucian Bode, ministrul roman al Economiei.

Lucian Bode a declarat ca Guvernul ii va sprijini pe investitorii de la URB Group „in mod transparent si in privinta oricarei probleme”, fara a mentiona insa foarte clar daca ia in calcul o solutie similara celei propuse de Adiguzel.

Rulmenti Barlad reprezinta circa 80% din afacerile URB Group, companie care mai opereaza fabrici in Turcia si Ungaria. Fabrica din Barlad a fost privatizata in 2000 cand holdingul turc Kombassan a preluat 64% din actiuni. Societatea are circa 2.500 angajati in prezent.

„Contrafacerea consta in faptul ca anumite firme din Romania aduc rulmenti ieftini si de slaba calitate din afara si in unele cazuri le aplica brand-ul Rulmenti Barlad. Guvernul ar trebui sa impuna standarde de calitate rulmentilor intrati in tara. In Turcia, dupa aplicarea unei asemenea masuri, preturile producatorilor indigeni au crescut cu 15%”, a declarat Corneliu Pricope, directorul general al Rulmenti Barlad.

Actiunile firmei romanesti se tranzactioneaza pe sectiunea nelistate a Bursei de Valori Bucuresti. Intrebat daca firma este interesata sa obtina finantare prin intermediul unei oferte pe BVB, Pricope a declarat ca nu exista planuri in acest sens.

„In viitorul apropiat se va lista pe Bursa din Istanbul holdingul care detine URB Group (n.red. Kombassan) insa nu pot spune acelasi lucru si despre URB”, mentioneaza Corneliu Pricope.

URB Group mizeaza pe o crestere a afacerilor de 30% in 2012, pana la 260 milioane dolari. In zece ani, compania tinteste afaceri anuale de 1 miliard dolari.

Harun Adiguzel spune ca de la momentul privatizarii s-au investit 120 milioane de dolari in compania romaneasca. De asemenea, in urmatorii trei ani, turcii vor investi inca 18 milioane de dolari la Rulmenti Barland.

Sursa imagine:
haberevet.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri