Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ia in considerare infiintarea unei piete pe care sa se tranzactioneze companiile nou infiintate sau de mici dimensiuni, cu o capitalizare de cel mult cateva milioane de euro si care au nevoie de finantare.
Intrebat despre intervalul de timp in care BVB va opera o piata alternativa, precum platforma NewConnect a Bursei din Varsovia, Anghel a mentionat ca in prezent nu exista un termen exact stabilit, insa aceasta ar putea sa fie lansata “mai repede decat va ganditi”.

“Am inceput sa analizam si sa avem o serie de discutii in anumite grupuri in vederea infiintarii unei astfel de platforme dedicate. Este esential insa ca acele companii sa reprezinte branduri de succes. Atragerea pe bursa a companiilor private in cautare de finantare este unul dintre pilonii strategici pe care Consiliul BVB si i-a asumat”, a declarat Lucian Anghel, in cadrul conferintei Romanian “M&A - Cum sa dezvolti si sa vinzi o afacere”.

In prezent, Bursa de Valori mai are o platforma care poate fi accesata de companiile mici si mijlocii, pe sistemul alternativ de tranzactionare.

CAN-ATS este un sistem de finantare si tranzactionare organizat de BVB, autorizat in anul 2010, ce isi propune sa aduca in atentia investitorilor companii mici si mijlocii, dinamice, cu potential de crestere; fara restrictii privind dimensiunea, vechimea, numarul de actionari.

CAN-ATS este dedicat in principal companiilor mici si mijlocii, carora le poate oferi posibilitatea de a deveni cunoscute in mediul pietei de capital, de a obtine finantare de la cateva sute de mii la cateva milioane de lei si de a creste pe piata bursiera pentru a promova ulterior pe Piata Reglementata a BVB.

Citeste aici care sunt pasi de listare pe CAN - ATS

Contactat ulterior de Wall-Street, Anghel a precizat ca nu este vorba de infiintarea unei platforme noi, ci de atragerea de emitenti pe cea deja existenta. "Avem o platforma creata in acest sens, dar nu este functionala. Nu este o munca usoara sau de scurta durata sa aduci companiile mici sa se finanteze prin bursa. Spuneam ca vom lucra in aceasta directie", a explicat Anghel.

Piata poloneza NewConnect a fost creata special pentru companiile cu nu mai mult de 3-4 ani vechime, cu potential de crestere si care au nevoie de o finantare ce pleaca de la cateva sute de mii de euro si poate trece de un milion de euro. NewConnect se adreseaza afacerilor ce nu valoreaza mai mult de 20 milioane zloti polonezi (4,8 milioane euro).

In prezent, aproape jumatate (35) din companiile listate in piata principala a Bursei de la Bucuresti au o valoare de piata mai mica de 10 milioane euro. Dintre acestea, 17 companii nu au o capitalizare care sa treaca de 5 milioane euro.

“Sunt ferm convins ca vom avea o astfel de platforma si in Romania. Vorbim de un proiect care este greu de implementat in doar cateva luni si mai avem nevoie de ceva timp pentru a creste increderea investitorilor romani”, a spus presedintele BVB.


Anghel considera ca oferta publica facuta la Transelectrica (TEL), care a fost inchisa cu succes acum doua saptamani, reprezinta un prim pas pentru pentru stabilirea increderea investitorilor romani si straini.

“Personal cred ca listarea companiilor de stat pe Bursa este in interesul oricarui Guvern, indiferent de culoarea politica. In primul rand sa nu uitam ca statul nu renunta la aceste companii, ci doar vinde pachete minoritare, ele tot sub controlul statului raman. Transparenta adusa de Bursa va ajuta insa aceste companii. Dau doar exemplul Hidroelectrica: credeti ca acele contracte... interesante... ale companiei ar mai fi fost semnate daca era listata pe Bursa?”, a mentionat Lucian Anghel.

Statul roman a anuntat ca va scoate la vanzare pe Bursa 10% din Hidroelectrica. O parte din analistii din piata au subliniat ca oferta va fi dificil de vandut atat timp cat compania nu reuseste sa anuleze macar o parte din contractele neprofitabile semnate cu asa-zisii "Baieti destepti".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri