Dan Barbulescu, actionar minoritar al FP, a propus in AGA tragerea la raspundere a administratorului Franklin Templeton pentru ca ar fi vandut in iunie anul trecut actiuni la Oil Terminal folosind informatii privilegiate, insa solicitarea a fost respinsa, au declarat surse prezente la sedinta, conform Mediafax.
"Solicit propunerea la vot a tragerii la raspundere a admimistratorilor FP si a membrilor Comitetului Reprezentantilor, care au cunoscut aceste nereguli, pentru prejudiciile aduse Fondului si actionarilor sai prin administrarea defectuasa a detinerilor minoritare, numirea de administratori pasivi in Consiliile de Administrare unde este reprezentat, inclusiv tranzactionarea pe baza de informatii privilegiate", a spus in AGA Barbulescu.

El a amintit ca in data de 10 iunie 2011, Fondul Proprietatea a notificat pe site-ul BVB vanzarea unui pachet de actiuni la Oil Terminal, dupa care a fost publicat un convocator AGA care avea pe ordinea de zi majorarea capitalului cu valoarea a doua terenuri detinute de stat.

Fondul a vandut atunci 1,5% din actiunile Oil Terminal la un pret mediu de 0,3681 lei/actiune, aproa­pe de maximul de 0,3685 lei atins pe parcursul sedintei. Fondul Proprietatea a incasat 3,3 milioane lei (800.000 de euro) pentru actiuni. Fondul detine in prezent 8,45% din actiunile Oil Terminal.

Barbulescu a amintit ca FP a vandut la un pret maxim actiunile, dupa ce acestea au crescut cu 60%. Ulterior, cotatia a scazut cu 80%.

El a mentionat ca este membru in comitetul de audit la Oil Terminal.

Managerul FP, Greg Konieczny, a afirmat ca actiunile au fost vandute atunci intrucat pretul a urcat peste cotatia tinta stabilita de Fond pentru Oil Terminal.

"Pretul depasise tinta noastra, iar compania era supraevaluata. Atunci am decis sa vindem. Din pacate, nu am putut vinde tot din cauza lichiditatii reduse, iar cand pretul a inceput sa scada a trebuit sa pastram cat mai aveam", a explicat Konieczny.

Propunerea lui Barbulescu a fost respinsa cu majoritate de voturi.

Inainte de vot, o parte dintre actionari si-au exprimat nemultumirea fata de propunerea lui Barbulescu, considerand ca este o hartuire a managementului FP.

Propunerea de majorare a capitalului social al Oil Terminal cu valoarea a doua terenuri detinute de stat in suprafata cumulata de peste 38 de hectare a fost pusa initial pe ordinea de zi a unei sedinte AGA din 15 iulie, insa decizia a fost luata in luna septembrie.

Majorarea capitalului nu a fost insa operata pentru ca terenurile nu au fost reevaluate. Cele doua terenuri au fost evaluate la finele lunii ianuarie 2010 de catre firma de evaluare Salconta la 151,8 milioane lei (35,6 milioane euro).

Compania Oil Terminal, controlata de Ministerul Economiei, care detine 59,62% din capital, este specializata in servicii privind primirea, depozitarea, conditionarea si expedierea titeiului, a pacurii si a altor materii prime lichide pentru import, export si tranzit.

Titlurile Oil Terminal se tranzactionau miercuri la un pret de 0,1565 lei. Compania are o capitalizare de 91 milioane lei (20 milioane de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri