Una dintre putinele probleme ramase de rezolvat inainte ca Franklin Templeton sa demareze listarea secundara a Fondului Proprietatea (FP) la Varsovia este reprezentata de lipsa unei interconexiuni intre Depozitarul Central al BVB si Depozitarul Bursei poloneze. Cum raspunde sefa Depozitarului?
Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea, spune ca in cateva saptamani va fi anuntata banca de investitii care se va ocupa de listarea secundara a FP pe Bursa din Varsovia.

"In continuare avem discutii cu CNVM si suntem foarte aproape sa anuntam in perioada urmatoare numele bancii care va intermedia aducerea actiunilor FP pe bursa poloneza. In momentul de fata se poate spune ca printre putinele lucruri care mai stau in calea listarii este lipsa unei interconexiuni intre institutiile de depozitare si decontare dintre cele doua piete. Deciziile cheie in vederea listarii secundare vor fi luate de catre CNVM, Depozitarul Central si partial de BVB, ca proprietar al Depozitarului", a declarat Konieczny.

Intrebata despre perioada necesara realizarii unei interconectari intre cele doua depozitare, Adriana Tanasoiu, directorul Depozitarului Central, a spus ca nu poate face o estimare exacta avand in vedere ca procesul nu depinde doar de institutia romaneasca, insa mentioneaza ca nu are nimic impotriva acestei colaborari.

"Evident ca nu ne opunem sa realizam o astfel de legatura cu depozitarul central polonez. Interconectarea se poate face, insa mai intai trebuie ca regulamentele sa ne permita acest lucru; in acest sens este nevoie de o extindere a regulamentelor CNVM, care apoi trebuie replicate in codul Depozitarului Central. Dupa ce se va realiza acest lucru vom incerca sa gasim si o solutie tehnica impreuna cu depozitarul Bursei din Varsovia", a declarat Adriana Tanasoiu.

Actionarii Fondul Proprietatea au aprobat la inceputul acestei luni listarea FP in piata poloneza. Fraklin Templeton va prezenta actionarilor un plan detaliat al listarii pana cel tarziu la data de 31 mai 2012.

"Propunerea aprobata in AGA de la inceputul lui aprilie nu ne obliga sa distribuim actionarilor toti banii din vanzarile de active"


Managerul Fondului Proprietatea spune ca nu toti banii pe care Franklin Templeton ii va obtine din vanzarea unor active vor fi automat distribuiti actionarilor.

"Propunerea aprobata in AGA nu spune ca trebuie sa vindem si sa nu mai cumparam nimic altceva. Nu stim inca ce vom face cu banii din vanzarea unor actiuni pe care Fondul Proprietatea le detine in prezent. Poate ca ii vom folosi pentru a finanta programul de rascumparare pe care actionarii l-au aprobat astazi (n.red. miercuri) ", a declarat Greg Konieczny.

La inceputul lui aprilie, Konieczny mentionase ca nu are in plan achizitii de actiuni la Fondul Proprietatea pana discountul fata de valoarea activelor nete (VAN) nu va fi redus. Seful FP nu a mentionat pana la cat trebuie redus discountul fata de VAN.

Mark Mobius: Investigarea contractelor semnate cu "baietii destepti" la Hidroelectrica? O veste foarte buna!



Mark Mobius, seful Templeton Emerging Markets, a declarat ca sprijina decizia luata miercuri de Comisia Europeana (CE) in privinta inceperii unor investigatii a contractele semnate de Hidroelectrica cu "baietii destepti".

"Am auzit despre investigatia demarata de catre CE. Este o stire foarte buna! Speram sa vedem o reforma in intreg sectorul romanesc ca urmare a unor astfel de masuri. Romania va avea nevoie de mai multa electricitate pe masura ce economia va creste. Singurul mod pentru a obtine acest lucru este prin intermediul unor investitii in sector. Ca sa obtineti investitii electricitatea trebuie vanduta la costuri rezonabile astfel incat compania sa fie profitbila", a declarat Mobius.

CE a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare si cumparare a energiei la preturi preferentiale.

"Noi am fost printre primii care ne-am opus contractelor semnate de Hidroelectrica si am publicat detalii despre acestea. Speram ca investigatia CE va duce la anularea unei parti a contractelor cat mai curand. Aici nu vorbim doar despre faptul ca Hidroelectrica ar trebui sa obtina sumele corecte din vanzarea electricitatii, ci si despre viitorul itnregii piete a energiei din Romania. Astfel de contracte descurajeaza piata oferind preturi mai mici pentru energie unor anumite companii", spune Greg Konieczny.

In 2010, Hidroelectrica a vandut electricitate la cel mai mic pret din piata romaneasca fata de ceilalti producatori din Romania. Hidroelectrica a incasat in medie 121,02 lei/MWh. Pentru comparatie, Complexul Energetic Rovinari a vandut electricitate la un pret dublu – 247,1 lei/MWh.

Sursa imagine: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri