Fondul Proprietatea (FP) nu este interesat sa isi vanda pachetele de actiuni de la marile companii din portofoliu impreuna cu statul roman, in cadrul ofertelor publcie initiale (IPO) programate sa aiba loc urmatoarele luni pe BVB. Greg Konieczny, managerul Fondului, spune ca prefera sa astepte cresterea profitabilitatii si a valorii acestora, pana sa se gandeasca la vanzare.
„Nu vrem sa vindem actiunile acestor companii in cadrul ofertelor publice de pe Bursa, anuntate deja de Guvernul roman. Motivul pentru care nu vrem sa le vindem acum este simplu: credem ca dupa listare aceste companii vor deveni mai eficiente, isi vor imbunatati operatiunile, vor fi mai profitabile si vor fi administrate in general mai bine. Nu suntem pregatiti sa vindem actiuni in IPO-urile statului pentru ca ne asteptam ca aceste companii sa mai creasca si sa se dezvolte ulterior”, a declarat Konieczny, in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro.

Cele mai valoroase detineri ale Fondul Proprietatea sunt la Hidroelectrica, Petrom si Romgaz. FP controleaza 20% din primele doua companii mentionate si 15% din Romgaz. Cele trei pachete sunt evaluate in total la 1,8 miliarde lei (415 milioane euro) in portofoliul Fondului.

Reprezentantii Guvernului s-au aratat recent increzatori ca Hidroelectrica si Romgaz vor fi listate pe bursa in acest an.

„Situatia s-ar putea sa fie insa diferita la subsidiarele Electrica. In cazul acestora este posibil sa ne coordonam actiunile cu cele ale Guvernului roman. Nu excludem posibilitatea sa facem oferte comune de actiuni”, spune Konieczny.

In luna martie, conducerea FP a anuntat ca vrea sa vanda actiunile detinute la mai multe companii nelistate din domeniul energiei, valoarea de piata a acestora fiind estimata la 527,6 milioane euro. O parte din subsidiarele Electrica vor fi aduse pe bursa de Oficiul Privatizarilor, potrivit unor declaratii facute de Florin Vladan, seful OPSPI.

In privinta destinatiei banilor rezultati din vanzarea activelor, administratorul Fondului spune ca o decizie va fi luata in viitoarele Adunari Generale. „Nu as spune ca suntem obligati sa acordam dividende speciale imediat ce incasam bani dintr-o vanzare. Noi vom face o recomandare cu privire la destinatia banilor in functie de ce oportunitati de investitii vom avea la data respectiva. In final va fi decizia actionarilor: acestia hotarasc daca vor dividende speciale, daca vor rascumparari sau daca vor altceva”, spune Greg Konieczny.

Fondurile Franklin Templeton se vand la discount 10%. Fondul Proprietatea se lupta cu 50% de mai bine de un an


Mark Mobius, seful Templeton Emerging Markets, a prezentat actionarilor FP la mijlocul saptamanii trecute situatia mai multor fonduri administrate de catre Franklin Templeton (vezi tabelul atasat). Majoritatea dintre acestea se tranzactioneaza la preturi ce reprezinta un discount de cel mult 10% fata valoarea activelor nete (VAN), insa in anumite momente acestea s-au tranzactionat si la preturi mai mari decat valoarea activelor.




De cealalta parte, pretul scazut al titlurilor FP, mai ales in raport cu activele (discount de 50% fata de VAN), reprezinta principala nemultumire a actionarilor Fondului Proprietatea.

„Discountul inregistrat la FP in prezent este prea mare. Nu pot sa spun care ar fi un discount ‚fair’ pentru actiunile Fondul Proprietatea, insa incercam sa aducem societatea spre niveluri precum cele prezentate de domnul Mobius. Trebuie mentionat ca acele fonduri administrate de Templeton au 100% active listate, in vreme ce la Fondul Proprietatea majoritatea sunt nelistate, fapt care afecteaza valoarea actiunii FP”, mentioneaza Konieczny.

Am vrut sa facem oferta publica de cumparare actiuni FP. Regulamentele CNVM nu ne permit


Polonezul spune ca printre masurile luate in considerare pentru reducerea discountului la care se tranzactioneaza FP a fost si efectuarea unor oferte publice de cumparare de titluri FP, adresate actionarilor.

„Pentru a reduce acest decalaj si a sustine pretul din piata, am vrut sa luam mai multe masuri corporative. Am vrut sa facem si oferte publice de cumparare, sa oferim practic un pret la care actionarii Fondului sa isi poate vinde o parte din titluri.

Am avut discutii cu CNVM si din pacate reglementarile actuale nu acopera aceasta zona. Din perspectiva Comisiei daca o operatiune nu este acoperita de regulamente, daca nu este reglementata, atunci ea nu este permisa. Este o situatie aparte pentru ca ofertele publice de cumparare sunt destul de comune in pietele internationale, insa in Romania, daca vrem sa facem rascumparari, nu avem decat optiunea achizitionarii actiunilor prin tranzactii in piata”, a explicat managerul Fondului Proprietatea.

„Sunt sanse ca Fondul Proprietatea sa se listeze la Varsovia fara oferta de actiuni”

Actionarii FP au votat recent in favoarea listarii Fondului pe Bursa din Polonia, Franklin Templeton urmand sa prezinte un plan detaliat al acestei operatiuni pana la sfarsitul lunii mai. Una dintre principalele probleme a listarii secundare este lipsa unui pachet de actiuni care sa fie oferit investitorilor de pe Bursa din Varsovia.

„Este dificil sa gasim o sursa pentru actiunile pe care am vrea sa le scoatem la vanzare in Polonia odata cu listarea secundara. CNVM spune ca sursa acestor actiuni nu poate sa aiba legatura cu Fondul Proprietatea, adica nu putem sa rascumparam actiuni si apoi sa le vindem acolo. Asadar, probabil singura solutie ramasa este aceea a unui actionar care sa ofere aceste titluri. In orice caz noi am spus doar ca ar fi ‚ideal’ ca listarea secundara sa fie insotita de oferta unor actiuni. Este posibil ca listarea la Varsovia sa fie realizata fara sa mai oferim actiuni”, a concluzionat Konieczny


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri