Condamnarea afaceristului Ilie Carabulea la 18 luni de inchisoare, pentru dare de mita, nu este primul caz de acest gen din peisajul pietei de capital romanesti. Cele mai recente si mai cunoscute s-au petrecut anul trecut, cand oficiali ai Bancii Transilvania au fost acuzati de maipularea pietei si Dinel Staicu a fost condamnat la inchisoare in dosarul Banca Religiilor. Cum reactioneaza emitentii ai caror sefi au probleme cu justitia? Ce se poate intampla cu investitia ta?
Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat la inchisoare pentru 18 luni, pentru dare de mita. Decizia a fost luata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si este definitiva.

In dosar este implicat si implicat si fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, Florin Apostu, care a primit cinci ani de inchisoare cu executare. Carabulea este unul dintre cei mai bogati oameni din Sibiu, acesta controland Banca Comerciala Carpatica si firma de transport Atlassib.

Potrivit rechizitoriului citat de Mediafax, in cursul lunii septembrie 2010, Florin Apostu ar fi primit de la Ilie Carabulea contravaloarea unei revizii auto in suma de 4.000 lei pentru a-l sprijini in promovarea unui recurs in interesul legii, lasandu-l sa creada ca are influenta asupra procurorului general al Romaniei. Revizia a fost facturata intre SC Star Motors SRL Sibiu si SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele inculpatului Carabulea Ilie.

Ce se poate intampla cu investitia?


Astfel de stiri au efecte negative asupra companiilor, ce se transpun in lipsa de inceredere si in eventuale scaderi ale cotatiilor, pe bursa.

„Cand vorbim de o banca si de cel mai important actionar al ei, efectele unei astfel de stiri nu pot fi pozitive. Investitorii nu vor reactiona pozitiva si, in contextul in care pretul companiei a suferit scaderi in ultimii ani, este probabil sa vedem evolutii negative. Daca lucrurile se aseaza repede si starea de incertitudine nu persista pentru mult timp, am putea vedea si o stabilizare a evolutiei”, a explicat pentru wall-street.ro Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Investitorii care au detineri in companii afectate de astfel de decizii trebuie sa tina cont de faptul ca astfel de lucruri se pot intampla oricand, sunt punctuale si nu este recomandat sa actioneze sub impulsul de moment. In final, tot aspectele financiare conteaza in decizia investitionala.

Cel mai indicat este sa nu actioneze in niciun fel, chiar daca exista o anumita incertitudine. Chiar daca, in cazul Bancii Carpatica, vorbim de o persoana importanta, investotirii trebuie sa aiba rabdare pana se clarifica lucrurile”, a mai spus brokerul Intercapital.

Laurentiu Floroiu, directorul departamentului de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, considera ca, atat timp cat nu vorbim despre urmariri penale in cazul unor mari companii listate, precum BRD sau Petrom, sau o ancheta in cazul tuturor SIF-urilor, nu ar trebui sa fie motive de ingrijorare.

“Investitorii sunt constienti ca astfel de cazuri sunt izolate si nu reprezinta ceva reprezentativ pentru toate companiile din piata. Cred ca ar trebui sa fi mai degreaba ingrijorati de numarul din ce in ce mai mare al insolventelor la companiile din Romania, decat de aparitia unor dosare penale”, a explicat Floroiu.

Cazuri similare: BT si SIF5


Si in celelalte cazuri de ancheta penala, cu sau fara inchisoare, efectele au fost vizibile in preturi pe termen scurt, pana s-au clarificat lucrurile.


Dupa dosarul de manipulare a pietei de capital in care a fost acuzat Horia Ciorcila, SSIF-ul din grupul financiar Banca Transilvania a intrat in atentia procurorilor DIICOT din Cluj. Astfel, la inceputul anului trecut, directorul BT Securities, Rares Nilas si omul de afaceri Gicu Gansca, au fost trimiti in judecata pentru manipularea pietei. Procurorii erau singurii care considerau ca este vorba de manipulare, in timp ce actorii pietei vorbeau de o urmarire pe termen lung a grupului BT.

Tot anul trecut, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv pe Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR), instanta reducand cu cinci ani pedeapsa primita de acesta la Tribunalul Capitalei.
Dinel Staicu a fost dat in urmarire nationala la inceputul lunii aprilie si capturat, ulterior, in Ungaria.

Insa, in luna februarie a acestui an, Curtea de Apel Bucuresti a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare primita de Dinel Nutu, fost Staicu, in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri