Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,2%, intr-o piata din care cei mai multi investitori au lipsit de la tranzactionare, iar rulajul a fost sustinut de patru deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), BRD (BRD), OMV Petrom (SNP) si Transgaz (TGN).
Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de vineri. Piata nu a avut nici luni o reactie vizibila la schimbarea Guvernului ca urmare a trecerii motiunii de cenzura.

"Nu este o surpriza prea mare faptul ca piata nu reactioneaza extrem de vehement la ultima cadere de guvern. Pana la urma, suntem stim doar un nume de premier si sunt speculate o serie de alte nume de presupusi ministri, mai mult sau mai putin cunoscuti. Este foarte important cu cine va lucra premierul desemnat, Victor Ponta, la Ministerul Finantelor si la Ministerul Economiei. Iar pana ce nu vor fi macar propusi este devreme sa tragem concluzii", a declarat directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities, Laurentiu Floroiu.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere nesemnificativa, cu 0,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,92% peste nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 1,01%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in crestere cu 0,25%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv titlurile SIF-urilor si actiunile Fondului Proprietatea.
Rulajul pietei, de 30,5 milioane lei (6,9 milioane euro), a fost asigurat in proportie de 52% de tranzactii negociate cu actiuni Fondul Proprietatea (5,5 milioane lei), BRD (5,2 milioane lei), OMV Petrom (4 milioane lei) si Transgaz (1,2 milioane euro). Lichiditatea a fost cu 61% mai mare decat rulajul de vineri, de 18,9 milioane lei (4,3 milioane euro).

"SIF-urile, Fondul Proprietatea, BRD si Banca Transilvania raman cele mai tranzactionate actiuni, urmate indeaproape de titlurile OMV Petrom. Este evident ca tranzactiile din ultima perioada au legatura in principal cu randamentul dividendelor, fie ele exceptionale, in cazul SIF-urilor, si mai putin cu recenta schimbare de regim si sperantele de mai bine pe care viitorul guvern le poate oferi. Este, insa, foarte posibil ca odata intrand in luna mai, investitorii sa mizeze pe clasica corectie usoara de vara si pe dictonul «Sell in May and go away!» (Vinde in mai si pleaca!)", a mai spus brokerul.

Tranzactia negociata cu titlurile FP a fost efectuata cu putin inainte de inchiderea sedintei, la pretul de 0,552 lei, cu 1,34% sub inchiderea de vineri. Pe piata principala, pretul a scazut cu 0,18%, la 0,5585 lei, pe un rulaj de 4,2 milioane lei.

Deal-ul cu titluri BRD a fost realizat la 10,5 lei, pret cu 0,1% sub nivelul de vineri.

Investitorii nu au reactionat la publicarea rezultatelor financiare inregistrate de BRD in primul trimestru, astfel ca pe piata principala pretul actiunilor a scazut cu 0,57%, la 10,45 lei, pe un rulaj de numai 167.000 de lei.

Profitul net al BRD a scazut cu 39% in primele trei luni, la 83 milioane lei (19 milioane euro), fata de castigul din perioada similara a anului trecut, influentat de cresterea provizioanelor cu 58%, la 337 milioane lei (77,4 milioane euro). Rezultatul brut din exploatare a avansat cu 14%, la 432 milioane lei (99,2 milioane euro) fata de primul trimestru al anului trecut, potrivit rezultatelor financiare intocmite de BRD conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

Tranzactia negociata cu actiunile OMV Petrom a fost efectuata la pretul de 0,4 lei, cu 1,23% sub nivelul de vineri. Pe piata principala, cotatia acestor titluri a scazut cu 1%, la 0,401 lei, iar operatiunile au cumulat 86.000 de lei.

Deal-ul cu actiuni Transgaz a fost operat 243 lei, pret foarte apropiat de cotatia anterioara, de 242,9 lei. Pretul titlurilor Transgaz a crescut pe piata principala cu 0,97%, la 245,25 lei, in cadrul unor transferuri de 458.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,9%, potrivit Mediafax.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri